Storstockholms brandförsvar (SSBF) har tagit sin nya brandbåt Balder i drift mitt i smällkalla vintern. Även Norrtälje kommun har köpt in två nya brandbåtar som kommer att finnas på plats i Kapellskär och på Blidö ..." /> Balder bekämpar bränder i skärgården | På Kryss Balder bekämpar bränder i skärgården | På Kryss
Hem » Säkerhet

Säkerhet

Balder bekämpar bränder i skärgården

9 januari, 2023 – 11.58 Ingen kommentar
Balder bekämpar bränder i skärgården

Storstockholms brandförsvar (SSBF) har tagit sin nya brandbåt Balder i drift mitt i smällkalla vintern. Även Norrtälje kommun har köpt in två nya brandbåtar som kommer att finnas på plats i Kapellskär och på Blidö under våren.

SSBF:s nya båt, M15 Brandbåten Balder från Marell Boats Sweden, är utrustad med tre Volvo Penta D6-440 DPI motorer, där mittmotorn även används som pumpmotor för brandvattensystemet. Med full last når båten en fart på runt 45 knop, vilket gör att den snabbt tar sig från hemmahamnen, Åkersberga brandstation, ut i skärgården.  

Brandvattensystemets kapacitet är 3 000 liter per minut vid 10 bar. Båten är också utrustad med en demonterbar vattenkanon på fördäck och två extra uttag för slanganslutningar, ett på fördäck och ett på akterdäck vid kabin. 

Med hela Östersjön som vattenreservoar kan brandbekämpningen pågå effektivt under en längre tid, både när det gäller objekt i sjön och på land.  Balder är även utrustad med en ramp i fören för ilandstigning och ombordtagning av personer eller en bår. En förlig trapplucka gör det möjligt att gå direkt in i förpiken med båren, vilket gör att båten kan användas vid många olika räddningsinsatser runt om i skärgården. 

Även Norrtälje kommun har köpt in två nya brandbåtar som kommer att vara på plats i Kapellskär och Blidö under våren.

– För kommunen blir det ett jättelyft. Det kommer att bli två brandbåtar istället för ingen. I dag har vi avtal med Sjöräddningssällskapet som kör oss, säger Håkan Gezelius, insatsledare vid räddningstjänsten i Norrtälje till tidningen Skärgården.

Bildtext: SSBF:s båt M15 Brandbåten Balder

Foto: Johannes Palm 

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar