Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

Bara timmar kvar till målgång

21 juni, 2015 – 17.09 Kommentarer inaktiverade för Bara timmar kvar till målgång
Dongfeng9

Bild: Yann Riou / Dongfeng Race Team

I nästan nio månader, 261 dagar, har tävlingsbåtarna tagit sig runt jordklotet. 
Starten för Volvo Ocean Race 2014-15 gick i spanska Alicante och om bara några timmar kommer de till Frihamnen, i hjärtat av Göteborg. Allt tyder på att det blir en kamp in i det sista.

Under söndagen öppnade Race Village i Frihamnen och nu väntar hela Göteborg på Volvo Ocean Race-båtarna. Målgången är nu beräknad mellan 12.00-18.00 på måndag.

Ställningen i skrivande stund är till Team Alvimedicas favör, tävlingens yngsta lag. På andra plats seglar kinesiska Dongfeng Race Team med svensken och göteborgaren Martin Strömberg ombord. Teamet kan klättra upp till en andraplats i totalställningen, men måste då ha två båtar mellan sig och Team Brunel i etappen till Göteborg.

– Vi börjar närma oss Danmark, vinden har börjat droppa, rapporterade Martin Strömberg under söndagseftermiddagen.

På tredje plats och tätt bakom den kinesiska båten ligger holländska Team Brunel, som är Dongfengs rival i kampen om andra plats. Mellan teamen skiljer det endast två poäng och mycket kan hända innan båtarna når målgång. Ett tredje team som också är med och slåss om en pallplats är spanska MAPFRE, som just nu ligger på fjärde plats under sista etappen, och som också närmar sig Dongfeng.

– Båda båtarna bakom oss har kommit ikapp en hel del. Vi gör vad vi kan med segelbyten och för att hålla farten uppe men tyvärr är de lite snabbare just nu, säger Martin Strömberg, och tillägger:

– Men det gör ju det hela lite mer spännande. Den här kampen är långt ifrån över.

Skulle några av båtarna segla in på samma poäng i Göteborg avgörs placeringarna genom ställningen i Volvo Ocean Race In Port Race Series, där sista racet seglas i Göteborg lördagen den 27 juni.

Abu Dhabi Ocean Racing säkrar Volvo Ocean Race-titeln om de lyckas ta sig till mål utan några straffpoäng. Det betyder att Ian Walker, efter två tidigare försök, kan bli den första brittiska skepparen som vinner Volvo Ocean Race.

Svenskbåten SCA, som vann etappen från portugisiska Lissabon till franska Lorient, ligger i skrivande stund på sjunde och sista plats, tätt bakom danska Team Vestas Wind.

– Vi måste vi göra det bästa av varje tillfälle som kommer i vår väg och pressa varje knop ur båten för att ta igen på båtarna framför. Vi vet att vi kan segla den här båten bra och vi har ingenting att förlora, säger göteborgaren Anna-Lena Elled, som är on boardreporter på SCA:s båt.

redaktion@pakryss.se

,