Hem » Långfärd, Läsvärt, Nyheter

Långfärd   Läsvärt   Nyheter

Barnfamilj räddad efter haveri i ARC:en

24 november, 2016 – 23.17 Kommentarer inaktiverade för Barnfamilj räddad efter haveri i ARC:en

En tysk besättning, varav två barn, tvingades överge sin segelbåt under ARC-eskadern efter starten från Las Palmas. Alla i besättningen räddades och befinner sig på Teneriffa. Båten ligger på cirka 4000 meters djup.

Vid lunchtid på tisdagen mejlade skepparen på den tyska båten Noah till ARC-ledningen och meddelade att båten tog in stora mängder vatten av okänd anledning. Det kraftiga inflödet verkar ha startat på tisdagen eftersom besättningen på förmiddagen rapporterade på sin blogg att allt var bra ombord: ”Vinden är toppen, men tyvärr är sjön oangenäm.” Båten hade då färdats i två dygn sedan starten från Las Palmas på söndagen, tillsammans med ett par hundra andra deltagare i eskadern. Målet var Saint Lucia i Karibien.

Ett par timmar efter mejlet om läckan valde skepparen att gå ut med ett mayday på vhf:en. De eldrivna pumparna ombord hade då slutat att fungera och handpumparna tömde mindre än vattenflödet in i båten. Flera andra ARC-båtar och ett brittiskt forskningsfartyg, James Cook, hörde nödanropet. Två ARC-båtar hann först fram till haveristen, men man valde att vänta tills forskningsfartyget anlände innan evakueringen påbörjades. Noahs besättning satte sig i en räddningsflotte för att underlätta förflyttningen till det större fartyget. Mindre än tre timmar efter nödanropet hade det brittiska fartyget plockat upp de nödställda och startat färden mot Teneriffa.

Noah

Noah hade ett aluminiumskrov med inbyggd ballast och en lätt svängköl.
BILD: Alexander Grefrath

Den tyska besättningen, som består av en barnfamilj och en vuxen bekant, uppdaterade redan på onsdagen sin blogg efter räddningsaktionen. De beskrev då läget som mycket bra efter omständigheterna och att färden på det brittiska forskningsfartyget var intressant med all teknisk utrustning ombord. Barnen hade dessutom uppskattat datorspelet Playstation 3 ombord.
Noah flöt när James Cook lämnade mot Teneriffa, men nödsändaren ombord (YB Tracking som använder Iridiumnätverket) har slutat att fungera och allt tyder på att aluminiumbåten ligger på havsbotten cirka 4000 meter under ytan.

Noah är delvis ett självbygge med aluminiumskrov med ballast i skrovet och en lätt svängköl. Skrovet är byggt som en Clipper 41E hos Berckemeyer Yacht Design, men den tyske ägaren och skepparen har byggt om delar av båten.

Även i förra årets ARC sjönk en båt utan att läckagets orsak har kunnat utredas.

LÄS MER: Noahs blogg (tyska och engelska)

LÄS MER: ARC:ens rapport om händelsen

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, , , , , ,