Hem » Nyheter, Ombord

Nyheter   Ombord

Unga öppna för att dela båt

5 augusti, 2019 – 16.32 Kommentarer inaktiverade för Unga öppna för att dela båt

Ju större båt desto större problem brukar det heta. Med delningsekonomins intåg kan flera tänka sig att halvera bekymren och dela på glädjen med båtägande. Det visar en ny undersökning.

– Jag ser bara fördelar med att dela, och det är så mycket mer grejer som blir möjliga och attraktiva när det jobbiga delas på tre eller fyra, säger Ulf Waltré.

Tillsammans med sin tvillingbror och två kompisar köpte han i våras Baby Mama, en Sagitta 26 från 1969. Under sommaren har båten används som minst två dagar i veckan. Något en majoritet i övre 20-årsåldern normalt sett inte har möjlighet till. Om de inte hade valt att dela på kostnaderna.

De senaste åren har delningsekonomin blivit ett allt vanligare samtalsämne. En uppsjö av appar har gjort det lättare att hyra eller dela verktyg, lägenheter och fordon med andra privatpersoner. Nu visar en undersökning från Yougov att över en fjärdedel skulle kunna tänka sig att dela ägandet av en båt. Bland unga mellan 18 och 29 år är nästan hälften öppna för möjligheten.

Ulf Waltré, Axel Waltré, Hugo Thoor och Gustav Björklund Larsen menar att de, trots sitt intresse för segling, aldrig hade köpt en båt på egen hand.

– Viljan hade inte funnits tillräckligt, både vad det kostar, och arbetstid med allt praktiskt som måste göras. Det var ju några helger i våras som vi var tvungna att vara minst tre där i flera timmar varje lördag. När vi var flera så var det en social aktivitet, men hade man gjort det själv så hade det både tagit längre tid och varit tråkigare, säger Axel Waltré, en av delägarna till Sagitta 26:an.

– När man ska ut en helg så är det ju roligare desto fler man är, fortsätter han.

Nu ligger båten i Gäddviken, söder om Kvarnholmen nära centrala Stockholm, och används flitigt. Idén att äga den tillsammans hade grott länge hos Ulf och Axel, men Hugo och Gustav kände inte alls varandra innan de köpte båt tillsammans. De hade inte ens träffats.

– Det känns som att vi alla är väldigt öppna för nya sociala sammanhang. Dels är det jättekul att jag har lärt känna Gustav, men också alla kompisar till både honom och Ulf och Axel. Det finns väldigt mycket gott med det, säger Hugo Thoor.

– Det är kanske lite som att ha ett barn tillsammans, även om jag aldrig haft ett. Men man äger något som man måste ta hand om tillsammans, det ger någonting extra till vänskapen. Det kan vara svårt också, men jag tror att vi är ganska bra på att vara raka hittills. Så länge vi är det så tror jag att de problem som kan, och kommer, uppstå kan lösas, fortsätter han.

I undersökningen från Yougov tillfrågades 2 209 personer. 28 procent skulle kunna tänka sig att dela en båt. De flesta, 69 procent, skulle helst vilja dela en båt med en nära vän. Även, föräldrarna eller en bror står högt i kurs. Undersökningen gjordes av Yougov på uppdrag av Blocket.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, ,