Hem » Löpsedel, Ombord

Löpsedel   Ombord

Båtmässan Allt för sjön 2012

2 mars, 2012 – 10.26 Kommentarer inaktiverade för Båtmässan Allt för sjön 2012

Båtmässan 2012 i Älvsjö har dragit igång. Få verkliga nyheter, men alltid hittar man något kul.

Mest omtalat kan den så kallade kvinnobåten All Aboard bli. Ett koncept framtaget av en grupp kvinnor som vill visa idéer hur en framtida båt kan se ut. En konceptmodul man kan gå in i, som inte är en riktig båt, finns på Allt för sjön.

Med ett klarrött skrov och kraftiga svarta dekorlinjer syns mässmodulen väl. Den är ett sätt att visa olika lösningar som hos de allra flesta väcker tankar att en båt inte måste se ut på ett traditionellt sätt. Ledorden ska vara socialt, smart och säkert.

Här finns många intressanta idéer, som bryggan i aktern som ska göra det lättare att få ombord en tung person som fallit i vattnet och som kan dubblera som vattenrutschkana för barnen i ankarviken. Här finns också en automatisk ankarfällare med ankarspel.

I fören finns en nedfällbar landgång/stävstege. I salongen finns en avdelning med avrinning som både är en bastu med infraröd värme som också kan torka blöta regnkläder. Utdragbar sittbrunn á la Musse Piggs husvagn.

– Man ska komma ihåg att produkten i sig inte är genusberoende, den är tillverkad av kvinnor för alla. Vår förhoppning är inte att någon ska köpa konceptet rakt av, utan att alla tillverkare ska kunna ta till sig något, säger Tatiana Temm en av projektets medarbetare till DN.se.

Mer på mässan

Sedan kan man titta närmare på Sören Colbings Skargaard 24 en smal och hal båt som ska vara lämplig för strövtåg i våra skärgårdar.

Kryssarklubben har ett mycket ambitiöst föreläsningsprogram som ger över 60 förläsningar under veckan. Det är allt från teknik till långsegling som tas upp. Monternumret är A 10:42.

Sedan några år tillbaka har vi i samarbete med Allt för sjön anordnat föreläsningar i vår grannmonter Café På Kryss. Tanken med Café På Kryss är att vara en härlig mötesplats för båtfolk, ge ny inspiration och chans att byta erfarenheter.
I år bjuds det på 60 seminarier med start kl 11.00 på helger och 13.00 på vardagar. Seminarierna i år kommer att handla om långseglingar till en rad kuster, genvägar i skärgården, tips inför sjösättningen, roller ombord, väder och internet, seniorbåtliv, svajankring, gasolsäkerhet, vad gör man om olyckan är framme och mycket mer. Från www.sxk.se