Hem » Ombord

Ombord

Sprucken och tappad köl – Bavaria svar 1

16 juni, 2010 – 16.14 Kommentarer inaktiverade för Sprucken och tappad köl – Bavaria svar 1

På Kryss gav varvet och Bavarias återförsäljare i Sverige Bavia möjligheten att besvara kritiken från ägaren och den metallurgiska undersökningen i denna artikel.

Bavia Yacht AB är som varvets enda auktoriserade återförsäljare i Sverige inte inblandade i denna affär. Båten är privatimporterad och ägarens situation hade antagligen sett annorlunda ut om det funnits en auktoriserad återförsäljare att lösa frågan med. Vi som Bavariaförsäljare i Sverige följer naturligtvis konsumentköplagarna och ger kunderna garantier och service. Vi har av goodwillskäl hjälpt ägaren att få en ny köl från Bavariavarvet, utan kostnad för honom. Vi har gjort detta trots båtens oklara köphistorik och de eventuella skador som tidigare ägare av båten kan ha orsakat.

Att båten spontant skulle ha tappat en del av kölen håller jag som mycket osannolikt, jag har aldrig hört talas om det trots den ca miljonen båtar som finns med denna typ av köl. Genom min långa tid i båtbranschen, som konstruktör och säljare, har jag aldrig hört talas om, eller hört någon som hört något om, att en köl spruckit och ramlat av utan åverkan. Med två tidigare ägare till denna båt kan naturligtvis ingen med säkerhet uttala sig om båten varit skadad och reparerad tidigare.

Bavaria varvets underleverantör som gjuter ca. 3000 kölar årligen utför både kontroller av gjutmassan såväl som efterkontroller på var 20 köl. Varvet ser också med stort allvar på denna skada och har därför genomfört en grundlig undersökning. Varvet kom till en annan slutsats och tidningen På Kryss har lovat att publicera hela varvets skriftliga svar från 2006 till båtägarens ombud advokat Oskar Tiberg. Båten är inköpt begagnad från Holland och hade vintern innan skadan inträffade en spricka på kölen som ägaren bevisligen kände till, men underlät att undersöka.  Med det i åtanke kan det inte vara orimligt att varvet ställer höga beviskrav.

Båthälsningar

Bernt Lindquist

Bavia Yacht AB