Den 21–22 augusti öppnar många av Sveriges fyrar för besök. Här kan du lära dig mer om hur livet såg ut på fyrarna förr i tiden. För 19:e gången anordnar Svenska Fyrsällskapet tillsammans med de lokala ..." /> Besök en fyr i helgen | På Kryss Besök en fyr i helgen | På Kryss
Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Besök en fyr i helgen

17 augusti, 2021 – 10.27 Kommentarer inaktiverade för Besök en fyr i helgen
Bild: Adobe Hans Baath

Den 21–22 augusti öppnar många av Sveriges fyrar för besök. Här kan du lära dig mer om hur livet såg ut på fyrarna förr i tiden.

För 19:e gången anordnar Svenska Fyrsällskapet tillsammans med de lokala fyrarna Internationella fyrdagarna. Syftet är att ge kunskap om det liv som levdes på fyrplatser runt om i Sverige förr i tiden, berätta om tekniken som var sin tids högteknologi samt ge besökarna en härlig dag i naturen.

– Livet på fyrarna förr i tiden är främmande från livet idag. Det var ett hårt och ofta isolerat arbete med en liten grupp människor, säger Tommy Öberg som är samordnare för fyrdagarna på Svenska Fyrsällskapet.

Omkring 40 fyrar kommer hålla öppet i helget. Eftersom den mesta aktiviteten sker utomhus så kan smittspridningen förhoppningsvis kontrolleras. Svenska Fyrsällskapet ser främst risker för smittspridning inne i fyrarna, och alla fyrvisare uppmanas att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

På Svenska Fyrsällskapets webbplats https://fyr.org/aktiviteter/internationella-fyrdagen.html finns information om öppettider under fyrdagarna. Observera att för vissa fyrar gäller andra datum.