Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Best of På Kryss-artiklar 2017

26 december, 2017 – 10.57 Kommentarer inaktiverade för Best of På Kryss-artiklar 2017

På Kryss har publicerat ett par hundra artiklar under året på webben om allt från Emma på väg mot Kapstaden i sin Allegro, orkarnerna som ödelade delar av Karibien, självstyrande fartyg och hur torkan drabbar Göta kanalfarare. Här har vi samlat de tre mest lästa artiklarna på pakryss.se:

zjawa1I början av december publicerades Haverikommissionens omfattande rapport gällande den svenskbyggda ketche Zjawa IV som gick på grund vid Falsterborev i november förra året. Att ett segelfartygs förlisning utreds på detta sätt är mycket ovanligt.

En seglats som inte borde blivit av [ pakryss.se 5 december 2017]

 

 

 

 

irmacone

Irmas väg över norra Karibien. Orkanen tog sedan en mer västlig rutt jämfört med prognosen. Bild: NOAA

Innan orkanerna i Karibien blev nyheter i allmän nyhetsmedia i Sverige rapporterade På Kryss om seglaren Janne Kjellman som just lämnat sin båt på Saint Martin. Texten uppdaterades dygnet runt under ett par dygn allteftersom Irma drog in över öarna. Sedan skrevs nya artiklar som också drog tusentals läsare. En uppdatering finns också i På Kryss nr 8, 2017. Janne Kjellman förlorade sin båt, men hälsar att han i dag är mer oroad över öbefolkningens hälsa och möjligheter att försörja sig.

Janne har båten mitt i Irmas väg [ pakryss.se 6 september 2017]

 

 

 

 

irmacone

Transportstyrelsen rekommenderade i november att även västkustbåtar inte ska målas med giftig bottenfärg. Bild: Lennart Falck

I november rapporterade På Kryss om Transportstyrelsens nya rekommendation: att båtägare bör slopa giftig bottenfärg. En rekommendation som fått ett blandat mottagande.

Transportstyrelsen: slopa giftig bottenfärg [ pakryss.se 14 november 2017]