Hem » Ombord

Ombord

Bojflagga ersätter båtmärke

16 april, 2014 – 22.05 8 kommentarer

bojflagga_2014Med På Kryss nummer 4-2014 skickas en bojflagga till dem som har registrerad båt i Kryssarklubben. Flaggan ersätter det tidigare båtmärket.

Anledningen till att vi byter till en flagga är att många klagomål har kommit in att Kryssarklubbens bojar används av ej behöriga båtar. Det gamla båtmärket syns för dåligt. Nu ska det synas tydligare att båten har rätt att ligga vid bojen.

Bojflaggan är gjord av materialet tyvek. Flaggan ska föras under spridare, på gösstake eller på annat väl synligt sätt när båten ligger vid en Kryssarklubbsboj.

Flaggan bör tas ner mellan användningarna för att minska risken att den blåser sönder. Varje år skickas en ny flagga ut, med ny färg och aktuellt årtal.

Observera att enbart medlemskap i SXK inte berättigar till att ligga vid bojarna.

Om du misstänker att en båt ligger olovandes vid en Kryssarklubbsboj uppmanas du att värva en ny medlem, eller uppmana medlemmen att registrera båten i Kryssarklubben, genom att lämna Kryssarklubbens bojbrev till bojliggaren. Brevet kan du ladda ner här och sedan skriva ut.

Vem får ligga vid bojarna?

Följande villkor ska vara uppfyllda för att ha rätt att ligga vid en Kryssarklubbsboj:

• Båten ska vara registrerad i Kryssarklubbens båtregister.

• Båten ska föra årets bojflagga.

• Ett tydligt namn ska finnas på båten.

 

8 kommentarer »

 • Anders Johansson skriver:

  Jag ligger gärna vid bojarna då dessa är lediga och jag betalar gladeligen de futtiga kronor som detta kostar extra.

  Efter att ha invigt min bojflagga så har jag dock en synpunkt och det är att jag gärna skulle vilja få möjlighet att köpa en bojflagga av ett material motsvarande det som den vanliga SXK flaggan är gjord av, så att flaggan kunde vara hissad hela tiden.

  Självfallet inser jag att det skulle bli alldeles för dyrt att skicka ut en sådan flagga till alla, men själv skulle jag gärna betala vad det kostar att få en riktig bojflagga varje år och jag tror nog att det finns fler som jag.

 • Ove Thorin skriver:

  Hej
  Detta är ett förslag som kommit från många medlemmar på västkusten, vi har flest bojar och hårdaste trycket på dem. Västkustkretsen har drivit frågan och Hamn och farled och eller Riksföreningens styrelse har tagit beslutet om bojflagga. Argumentet har varit att det skall synas tydligt att jag betalt för att ligga vid bojarna och slippa att andra cirkulerar runt båten för att se om där finns något litet klistermärke. Detta bör också betyda att vi får färre som inte betalt att ligga vid bojarna.
  Till Sven Erik: Vi kan alla betala för olika saker i SXK för vad vi vill utnyttja.
  Enskild medlem 400 kr
  Med familj, alla boende på samma adress 460 kr
  Kretsmedlemsskap ca 100 kr beroende på krets
  Båten registrerad 100 kr. Tillgång till bojarna, bojflagga, Gästhamnsguiden i brevlådan.
  Medelhavsseglarna 250 kr
  Alltså från 400 till ca 910 ändå är vi alla oavsett vad vi betalar medlemmar i SXK

 • Andreas skriver:

  Bra initiativ!
  Har man betalt medlemsavgiften och registrerat båten kan man nyttja bojarna med gott samvete och flaggen synlig. Har man inte betalt och ändå utnyttjar så får man nog skämmas lite tycker jag. Regler är till för att följas. Varför skulle man betala om man bara kan ligga fritt ändå? Då finns snart inte några kryssarklubbsbojar vilket vore synd, för då försvinner bojarna med!

 • Är jag medlem i en förening tycker jag det är självklart att få använda dess faciliteter, t.ex. bojarna. Jag är medlem eftersom jag seglar i medelhavet sedan 6 år och behöver ett registreringsbevis. Jag är på väg hem igen och kommer givetvis inte fortsätta att vara medlem om jag inte får använda föreningens faciliteter. Självklart klarar jag mig utan bojarna men finns de skall de vara en medlemsförmån. Kan inte tänka mig att de tillkommit bara via öronmärkta pengar från registrering av våra båtar i föreningen. Vad kostar flaggor och allt tjafs runt klistermärken o dyl.? Jag kommer inte att bidra till sådant om jag inte måste.

 • Micke skriver:

  Jag tror valet att ha en flagga i första hand ska göra det lättare att se på litet håll, vilka båtar som har ”rätt” att ligga på boj. Ett klistermärke syns bara på ganska nära håll.

  Det kostar tiotusentals kronor att hålla bojarna i skick – den hundralapp per år som det kostar att ha sin båt registrerad i Kryssarklubben går till dessa kostnader.

  Alternativet är att höja medlemsavgiften, men då tvingas alla vara med och betala för bojarna oavsett om man använder dem eller inte.

  Bojarna är en av de allra mest uppskattade medlemsförmånerna.

 • Anders Färnqvist skriver:

  Distribution av Bojflagga är ett bra förslag. Om jag skall ligga vid SXK-boj bör jag kunna visa att jag har betalat för detta.

 • Andrzej Idzikowski skriver:

  Ett stort steg bakåt med en pappersflagga istället för
  ett lättplacerat klistermärke… kanske inte 2014 precis

 • Jan-Eric Berglund skriver:

  LÖJLIGT med bojflagga .
  När medlemsavgiften är betaldtycker jag att det skall va tillåtet att använda bojarna.