Hem » Läsvärt, Ombord

Läsvärt   Ombord

Bok: Gratis resurs för säkrare båt

11 maj, 2014 – 14.12 Kommentarer inaktiverade för Bok: Gratis resurs för säkrare båt

sxk_baatpaermVästkustkretsen har lagt ut hela båtpärmen på Kryssarklubbens webbsidor – gratis! En fantastisk resurs som alla båtägare är fria att utnyttja!

Att kolla genom kapitlen i Båtpärmen är perfekt att göra inför sommarsäsongen. Gå grundligt genom båten och se till att alla system är uppfyller säkerhetskrav – mest för din egen och besättningens skull, men även för att försäkringsersättning kan bli reducerad om man inte uppfyller grundläggande krav.

Är du dessutom ganska nybliven ägare till båten är anledningarna desto större – troligen finns det saker du ännu inte kontrollerat.

Vanliga problempunkter som är viktiga att hålla koll på:

  • Är alla bränsle- och gasolslangar fräscha – byt annars. En billig livförsäkring!
  • Är samtliga uppblåsbara flytvästar kollade inför säsongen. Blås upp 24 h med munstycket, kolla att gaspatron och utlösare är fräscha.
  • Brandvarnare och minst en lättåtkomlig brandsläckare (bör helst uppfylla 13A 70 B C, men gärna mer)
  • Rensa bränsletankar, ha med extra bränslefilter och lär dig att lufta motorn (ej del i säkerhetsbesiktningen)

Det finns hjälp att få av särskilda säkerhetsbesiktningsmän – förvisso är det en verksamhet som tyvärr inte prioriteras just nu, men i takt med att båtbeståndet blir äldre så ökar behoven. Känner du att du vill ha hjälp eller en ”second opinion” så kostar det bara några hundralappar att få en lokal besiktningsman att komma till båten.

Det finns också en broschyr från SBU där punkterna beskrivs övergripande och sedan ett protokoll du kan ha som stöd till en egenbesiktning.