Hem » Läsvärt

Läsvärt

Bok: Reeds nautiska almanacka

12 juli, 2010 – 08.00 2 kommentarer

Skall du segla utanför de svenska farvattnen vill du troligen ha en bok ombord som beskriver de farvatten du tänkt segla på, och då speciellt information om hamnar och vind- och väderförhållanden. Det finns det många nautiska almanackor att välja på beroende på seglingsområde. Den volymmässigt största nautiska almanackan, som täcker området från Skagen och hela Danmarks västkust, hela Nordsjön och hela vägen ner till Gibraltar kommer från Adlard Coles nautiska förlag och heter Reeds. Reeds finns i flera olika varianter men den som är aktuell när du skall segla från Sverige och ut i Europa heter Reeds Atlantic Europé from the tip of Denmark to Gibraltar. Det kommer ut en ny Reeds varje år med uppdaterade information om tidvattentabeller, och hamnar och farleder. De avsnitt i Reeds som inte direkt berör angöring av land och hur man går in i olika hamnar är väl värda att läsa. Det finns bland annat information om hur du gör för att beräkna tidvatten, hur och när du kan få aktuell väderinformation i ditt seglingsområde. Du kan också läsa om vilka VHF-kanaler de olika kustradiostationerna använder i de länderna där det ännu finns kvar. I till exempel England, Frankrike, Holland och Belgien finns det inga kustradiostationer kvar längre, och då måste du veta hur du skall ta kontakt med land via din VHF.
Allt detta och mycket mera kan du läsa i Reeds.

Författare: Neville Featherstone; Andy Du Port; Rob Buttress
Förlag: Adlard Coles
ISBN-13 9781408113400
Band Pocket
Format 265x192x0
Sidor 1088
Språk Engelska
Utgivning 10 september 2009
Tryckår 2009
Vikt 2631g

/Stina Jansson

2 kommentarer »

 • Stina Jansson skriver:

  Hej
  Hej Magnus och tack för ditt inlägg. Jag förstår att du menar Bloc Marine. Jag kommer att göra en presentation av Bloc Marine senare i sommar. Det finns faktiskt ytterligare en bra nautisk almanacka från Imray, med ungefär samma struktur som Reeds.
  Vad jag vet till dags dato är att förra året lansera man en elektronisk version av Reeds, som man lade ner efter bara x antal veckor, men jag har inget hört eller läst om att man skulle lägga ner Reeds i pappersform. Wileys förlag i England hade en elektronisk almanacka fram tills denna vår, men man lade ner den. I dagsläget verkar det som förlagen satsar på nautiska almanackor i papper, men det vet vi aldrig förrän långt senare i framtiden./Stina Jansson

 • Magnus P skriver:

  Håller med om att Reed’s är mkt nära ett måste vid seglingar söderut längs Europas västra kuster. Ett alternativ är en fransk nautisk almanacka som heter ’Foc’ om jag inte missminner mig. Språket självklart franska vilket kan verka avskräckande för många men innehåller är rikare tycker vi.

  Jag har ett obekräftat (?) rykte att Reed’s skulle lägga ner almanackan. Har för mig att jag läste det i våras på ngt svenskt internetforum.

  OM det stämmer är ju Foc det som gäller.

  Tilläggas kan att Reed’s innehåller allt man behöver veta för säker navigering inkl. tidvattentabeller och hamn-/marinainfo.

  Man säger dock inget av intresse om de platser som dessa marinor finns i. Här behövs seglingsbeskrivningar/pilots som komplement, alternativt sökningar på nätet.

  Bästa seglarhälsningar från oss på

  L32-an Röde Orm f.n i S Portugal