Hem » Nya prylar/båtar

Nya prylar/båtar

Bok: uppdaterad bok om el

24 april 2014 – 23:17 Kommentarer inaktiverade för Bok: uppdaterad bok om el

sterky_bokTekniska nämndens Magnus Sterky har nu omarbetat sin elbok, utgiven på eget förlag, som nu finns tillgänglig i sin andra upplaga.

Bland de elböcker som finns på svenska så är denna utan tvekan den mest fylliga, även om det kräver en hel del förkunskaper för att få full nytta av en del teknisk information.

Kan beställas direkt från Magnus på webbplatsen batteknik.se. Pris 411 kronor inklusive porto vid förskottsbetalning.

Så här skriver Magnus om boken:

Vad är det för skillnad på olika batterier? Varför kan man inte koppla ihop dem hur som helst? Hur fungerar generatorer och laddnings-regulatorer? Varför korroderar båten med landström? Varför växer det havstulpaner på just min propeller? Vad är ett tvåpoligt elsystem? Vad innebär de ISO-standards som finns för nya båtar inom EU?

Det är bara via en god förståelse som ett väl fungerande elsystem skapas och vidmakthålles, inte nödvändigtvis genom dyra eller exotiska apparater.

Boken förklarar och beskriver i detalj hur alla de olika delarna av ett elsystem ombord fungerar, och hur man utformar dem för att få en väl fungerande helhet.

Elsystemet och problemställningarna som beskrivs omfattar båtens 12-Voltsanläggning, landström med 230V växelström, åskskydd, samt olika sätt att jorda dessa till varandra och till omgivande vatten, och vilka korrosionsrisker som uppstår och kan undvikas med detta.

Boken syftar till att ge både erfarna och noviser nya aspekter på problemställningarna och att redovisa hur de nya EU-reglerna påverkar elsystemen ombord.
För att nybörjare skall få chansen att förstå elteknik finns en grundkurs i ämnet i ett Appendix om de vanligare begreppen.

Bokens författare som förutom sitt båtintresse också har arbetat med el, mät, styr och reglerteknik för de flesta typer av process- och kraftindustrier, har genom bokens första utgåva kommit att bli engagerad med åtskilliga föredrag i ämnet samt inom ISO-standardarbetet för fritidsbåtar.

Erfarenheterna från detta har lagts in i denna andra utgåva, där också en del omstruktureringar av innehållet har gjorts för att underlätta för läsaren.