Hem » Nya prylar/båtar

Nya prylar/båtar

Bokrecension: I västerled – Med Frillan till Skottland och Medelhavet

18 februari, 2011 – 00.38 Kommentarer inaktiverade för Bokrecension: I västerled – Med Frillan till Skottland och Medelhavet

Kryssarklubbsmedlemmen Lars Erik Karlsson har på eget initiativ gett ut reseskildringen ”I Västerled” om sin 4100 M långa segling från juni 2003 till oktober 2006 som boken omfattar .

Starthamnen var Hundudden i Stockholm och färden tog honom och Amigo 27:an ”Frillan” över Norge, Shetland, Skottland, Biscaya fram till Bordeaux och genom Canal du Midi till Medelhavet där han sedan stannat kvar och seglat i framför allt Grekland. Oftast seglar han själv men vissa sträckor är hustrun Ann med. Bit-för-bitseglingen gör att han lägger upp Frillan för vinterförvaring på olika platser i Europa, men han väljer också att åka hem ett någon månad eller ett par månader varje sommar till parets sommarstuga inne i djupaste Sörmland.

Det är en lugn bit-för-bitsegling – fri från dramatik och katastrofer. I stället berättar Lars Erik lågmält om olika episoder och möten med människor från seglingen i kronologisk ordning, så långt en klassisk reseberättelse.

Däremot tänder Lars Erik till något i de sista kapitlen i boken där han tar upp såväl långseglingens filosofi som politik, ämnen som kanske är mindre vanliga att hitta i denna typ av bok. Han sammanfattar själv att en seglingsskildring antingen kan bli, ”1. Så underbart allting var” och ”2. Det var för eländigt alltsammans”.
Vilken av dessa som Lars Eriks berättelse bäst passar in på, låter bäst sig göras av läsaren själv. Jag läste boken med behållning (och särskilt de sista tre kapitlen) om att man kan upptäcka mycket i farvatten nära hemmavattnen och att man absolut inte behöver någon stor eller dyr båt för att göra det.

Nu (februari 2011) är Frillan till salu eftersom Lars Eriks knän inte klarar seglingen längre.

Boken innehåller en del färgbilder från seglingen och de olika hamnarna. 312 sidor. Boken kom redan 2009 genom egenutgivningsförlaget GML Print on Demand.

Pris ca 275 kronor och kan beställas från Bokia.seBokmusen.se eller direkt genom författaren (lars.erik.karlsson@bredband2.com)