Genom brev och loggböcker får läsaren följa med Charlotte Röings farmors morfar Nils Werngren på stormande hav och spännande äventyr på världshaven. I senaste numret av På Kryss berättar författaren själv om sjölegenden i släkten.  Kapten ..." /> Boktips! Pionjär på de sju haven | På Kryss Boktips! Pionjär på de sju haven | På Kryss
Hem » Läsvärt

Läsvärt

Boktips! Pionjär på de sju haven

3 november, 2020 – 09.25 Kommentarer inaktiverade för Boktips! Pionjär på de sju haven
Pionjär på de sju haven

Genom brev och loggböcker får läsaren följa med Charlotte Röings farmors morfar Nils Werngren på stormande hav och spännande äventyr på världshaven. I senaste numret av På Kryss berättar författaren själv om sjölegenden i släkten.

 Kapten Nils Werngren var först med att segla jorden runt under svensk flagg på 1800-talet. Hur gick historierna om hans öden och äventyr i familjen?
– Min farmor mindes hur hon som liten flicka satt i hans knä och lyssnade på berättelserna. Vissa historier har hållits vid liv muntligt, men när farmor dog kom alla loggböcker, brev och andra dokument fram på vinden i huset. Då fick vi reda på mycket mer om resorna.

 Varför blev det en bok?
– Jag har alltid varit fascinerad av historia. Min far har skrivit om Nils Werngrens första tre långresor. Jag ville skriva om alla resorna och utöka med bilder och fakta om orterna han besökte, så att man riktigt kan sätta sig in i den tid han levde och vilket äventyr det innebar att ge sig ut på så långa sjöresor.

 I boken får vi läsa om allt från kannibaler i Söderhavet till opiumkrig i kinesiska vatten. Vilken är din egen favorit?
– När kapten Werngren blir vän med två hövdingar på ön Wea utanför Nya Kaledonien. Han ”byter namn” med dem och besöker dem i deras hem. En av hövdingarna skickar med sina två söner på Werngrens skepp, men de ångrar sig på vägen och hoppar av för att simma tillbaka till ön.

Vad har du själv för relation till hav och båtar?
– Jag älskar havet och har alltid velat bo nära det. Att känna havsbrisen och höra det slå i masten är härligt. I vuxen ålder har det inte blivit så mycket båtliv för min del, men jag fantiserar ibland om att skaffa en liten gammal fiskebåt i trä.

 

Fakta:
Charlotte Röing
Ålder: 58 år
Bor: I Limhamn, Malmö
Gör: Arbetar som jurist

 

Pionjär på de sju haven
Bara 24 år gammal ger sig sjökapten Nils Werngren år 1839 ut på sin första världsomsegling på det 22 meter långa segelskeppet Mary Ann. Han besöker bland annat Hawaii, Tahiti och Australien innan han lämnar världshaven 39 år gammal.