Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Branschjubel efter nya regler för friskvårdsbidraget

22 januari, 2018 – 11.23 2 kommentarer

Lättade regler för friskvårdsbidraget gör det nu möjligt att använda bidraget till praktiska kurser i bland annat segling, kitesurfing och paddling. Kursarrangörerna jublar.

Varje år ges svenska folket flera miljarder i friskvårdsbidrag av sina arbetsgivare. Ett bidrag som tidigare varit strikt reglerat och inte omfattat aktiviteter som kräver dyrare utrustning som exempelvis segling, golf eller ridning. Men efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen lättar nu Skatteverket på regelverket vilket gör att det från och med januari i år är fritt fram att nyttja bidraget till praktiska kurser i vattensporter som segling, kitesurfing och paddling. Något som branschen nu jublar åt.

Tomas Sandström, ägare av seglarskolan Sailstar i Stockholm, är en av alla dem som firat regeländringen.
– För vår del är detta bara ett stort hurra! Sedan starten 2010 har vi bland annat erbjudit jollekurser för vuxna. Att den tidigare inte har kunnat nyttjas med hjälp av friskvårdsbidraget har varit ett stort frågetecken för oss då det är en väldigt fysisk aktivitet. Jag tror det här kommer bidra till ett rejält uppsving för hela branschen.

Nina Nordström

Nina Nordström

Nina Nordström, delägare och kursansvarig på Sjösportskolan i Göteborg, är även hon övertygad om att detta kommer att lyfta hela sporten och framför allt tvätta bort den lyxstämpel som seglingen dragits med.
– På sikt kan detta få seglingen att bli en riktig folksport. Segling har närmast varit pestsmittad på grund av att man sett det som ett rikemansnöje. Jag tror rädslan för den här lyxstämpeln är ett av skälen till att företag under senare år i allt mindre utsträckning bokat in sig på den här typen av arrangemang. Det här kommer locka både företag och privatpersoner.

På Sailstar framhäver man också vikten av att lyxstämpeln äntligen kan tvättas bort.
– Visst, segling är en rikemansport för en liten skara som seglar stora båtar som TP 52:or men för 99 procent av alla entusiaster är det inte det. Att segla jolle eller att köpa en mindre segelbåt behöver inte vara speciellt dyrt. Grunden till denna fördom tror jag beror på att man i media oftast visar kappsegling och liknande med stora dyra båtar. Segling är en sport för alla och med dagens ökade medvetenhet kring miljöfrågor känns den helt rätt i tiden, fortsätter Tomas.

Kommer ni nu att göra några förändringar i kursutbudet?
– Förändringen är som klippt och skuren för oss då alla våra kurser nu kommer att falla inom de nya ramarna. Vi har inte hunnit fundera så mycket på det än men troligtvis kommer vi framöver att jobba mer med kampanjer som hamnar under maxgränsen för friskvårdsbidraget på 5000 kronor.

Exakt var gränserna för båtlivsaktiviteter går för berättigat friskvårdsbidrag är inte självklart. Skatteverkets jurister har kommit fram till att motorsporter inte kan räknas som motion av enklare slag och av mindre värde och därför godkänns exempelvis inte aktiviteter med vattenskoter. Inte heller seglatser som är alltför avancerade godkänns.
– Om vem som helst inte kan vara med på en segling, inte ens de som har lite segelvana sedan tidigare, så omfattas aktiviteten inte av kravet på motion eller friskvård av enklare slag och mindre värde, säger Skatteverkets jurist Pia Plank Thörnroos.

Exempel på kurser runtom i landet
som kan bekostas med friskvårdsbidraget:

Grundkurs i segeljolle för vuxna
Introduktionskurs för den som på ett snabbt och effektivt sätt vill lära sig att segla jolle. Kursen är något fysiskt ansträngande och ges till alla från 16 år och uppåt (även yngre i målsmans sällskap). Kursen arrangeras antingen över två helger eller sammanhängande under fyra dagar.
Arrangör: Sailstar Plats: Barnvik, Värmdö. Pris: 4 650 kr.

Segling fortsättningskurs
Seglingskurs för dig som har segelvana sedan tidigare men som vill utveckla dig. Här lär du dig att segla med spinnaker, övar tilläggning och hur du tar hand om dina segel på bästa sätt. Kurserna är cirka 6 timmar långa och läggs under en heldag eller över två kvällar.
Arrangör: Seglar-Arne Plats: Sundsvall Pris: 950 kr.

Kajaktur med guide
Lär dig de grundläggande teknikerna för att ta dig fram på vattnet på smidigt sätt samtidigt som du får en härlig naturupplevelse. En utmärkt aktivitet för den som vill kombinera fysisk aktivitet med avslappning och utmaning. Kurser erbjuds på de flesta ställen i olika nivåer. Lån av nödvändig utrustning ingår.
Arrangör: Live it Plats: Umeå, Malmö, Karlskrona, Norrköping, Åre, Sörmland, Halmstad, Tiveden. Pris: 1 045 kr.

Kitesurfing nybörjarkurs
Lär dig grunderna i kitesurfning så att du på ett säkert sätt kan träna vidare på egen hand. Kite, bräda och våtdräkt ingår i priset.
Arrangör: Kitekurser.se Plats: Umeå Pris: 1 000 kr.

FAKTA OM FRISKVÅRDSBIDRAGET:
Skatteverket tillåter arbetsgivare att skattefritt betala för sina anställdas friskvårdsaktiviteter för ett värde upp till 5000 kronor per år. Det är upp till arbetsgivaren om och för hur mycket de anställda får köpa friskvård. Skatteverket kräver att alla anställda ska kunna delta i aktiviteten.
I stort sett samtliga praktiska kurser för att klara Seglarintygets tre nivårer kvalificerar sig för friskvårdsbidrag.
Nämnden för båtlivsutbildning, NFB, om Seglarintyg: http://www.batlivsutbildning.se/seglarintyg/
Startavgifter i exempelvis en regatta eller annan tävling är inte tillåtet för enskilda individer. Men om anställda med samma arbetsgivare anmäler sig som ett lag, öppet för alla anställda, är startavgiften godkänd friskvårdsaktivitet.

Anna Thelning
redaktion@pakryss.se

,

2 kommentarer »

 • Adrian Aspberg skriver:

  Skatteverkets regler säger att en enskild aktivitet (som exempelvis en seglingskurs) får inte kosta mer än 1000kr/aktivitet/dag.
  Dvs alla kurser överstigande 1000kr är inte att notera som ”mindre värde”.
  Jag fick nej när jag frågade om godkännande gällande en grundkurs.

 • Nils Blomster skriver:

  Välkommen med er reservation och förfrågan!
  Vi arrangerar alla typer av seglingskurser enligt NFB’ s upplägg och ramverk.

  Mail:
  info@nbyachting.se
  http://www.nbyachting.se