Hem » Nyheter

Nyheter

Ny branschorganisation för navigationsutbildare

27 november, 2012 – 21.33 2 kommentarer

De första stegen för en rikstäckande branschorganisation som framför allt vill se till att seriös båtlivsutbildning sker.

Håkan Stenhardt är en av initiativtagarna och säger att han upplever det som ett problem att utbildningsbranschen inte har en jämn kvalitet:

– Problemet är till exempel, att det finns förarintygskurser på 7 timmar i stället för de 21 timmar som Nämnden för båtlivsutbildning rekommenderar i sina kursplaner. På en dag blir det inte en bra utbildning utan den blir bara ”billig”, säger Håkan Stenhardt, på Stenhardt Marin som utbildar från förarintyg till Yachtmaster.

Håkan säger också att han möter nyblivna båtägare som säger att de väljer billiga kurser för att få intyget, inte i första hand för att lära sig något. Många företag vill framförallt konkurrera om priset och folk väljer dem för att det är några hundralappar billigare.

Våren 2012 bildades Utbildare i förening för sjö- och båtliv för at bilda nätverk med varandra men också för att vara remissinstans när det gäller båtlivsutbildning och har redan hunnit ha diskussioner med bland annat Transportstyrelsen.

Redan är 11 utbildningsföretag med, alla utom ett i Stockholmstrakten. Men man hoppas på att knyta till sig fler företag för att kunna förbättra kvaliteten överlag på utbildningarna. Man ser också ett kommande gott samarbete med Nämnden för båtlivsutbildning även om det är upp till företagen själva om de vill använda andra organisationers utbildningsplaner, till exempel engelska RYA som har mycket obligatorisk praktik i sina intyg.

Första officiella sammankomsten blir ”Lärarträffen” för alla navigationslärare på båtmässan i Älvsjö den 1 mars, 12.30.

Veta mer: En hemsida är på väg för organisationen, men som inte är klar ännu.

Fakta:

För fritidsbåtar under 12 gånger fyra meter finns inga formella krav för att få köra dem. Ett långt framskridet förslag om ett båtkörkort, som till stora delar liknar förarintyget, är lagt på is av Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd.

 

2 kommentarer »

 • Bo-Göran Ekevik skriver:

  Hej Håkan!
  Detta var ju nyheter. Tacksam mer info.
  Hälsningar från skåneland.
  Bo-Göran Ekevik

 • Patrik skriver:

  Nämnden för båtlivsutbildning (NFB) har inga kursplaner eller rekommendationer för utbildningstid. De intyg som NFB ansvarar för får man efter att ha blivit godkänd vid examination för respektive intyg.
  Vid examinationen har man visat att man har kunskaper som motsvarar de kunskapskrav NFB ställer för intyget i fråga. Hur man skaffat sig kunskaperna lägger sig inte NFB i.
  NFB håller endast examinationen, inte utbildning.