Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Brittiska båtparet lockar till Göta kanal

20 juni, 2018 – 18.17 Kommentarer inaktiverade för Brittiska båtparet lockar till Göta kanal

För snart tre år sedan nåddes den brittiska tevepubliken av Prunella Scales och Timothy Wests resa genom Göta kanal. I år märks effekten.

Prunella Scales är för de flesta mest känd för sin roll i komediserien Fawlty Towers, Pang i bygget, där hon spelade mot John Cleese som pensionatsägare. På senare år har Prunella och hennes man sedan över 50 år, Timothy West, spelat in en teveserie om kanalturer. Programmet Great Canal Journeys på brittiska tevekanalen Channel 4 har nått mångmiljonpublik. Under 2015 spelades två avsnitt från Göta kanal och Stockholms skärgård in och sändes senare samma år i Storbritannien.

Årets fina vår- och försommarväder har gett Göta kanal en bra start med ovanligt många tidiga båtpassager. Antalet brittiska fritidsbåtar är hittills fler än tidigare år, enligt Göta kanalbolaget som tror att det beror på den brittiska teveseriens succé.

Great Canal Journeys

Timothy West är befälhavare på båtarna som paret tar sig fram genom kanaler världen över. Här i en av Sjötorps slussar. Bild: Channel 4

– Vi ser direkt en markant ökning av antalet besökare på vår webb när något sånt här sänds på tv, säger kanalbolagets vd Roger Altsäter som konstaterar att det dröjer något år innan fritidsbåtsägarna omsätter sitt intresse för resmålet till en egen resa.
I år spelas även ett par tyska teveproduktioner in i anslutning till kanalen. Dels en film i Inga Lindström-serien som också har mångmiljonpublik, dels ett resereportage som ska sändas på den stora tyska public service-kanalen ARD.

Great Canal Journeys är mycket uppskattad inte minst för parets kärleksfulla samspel. De är båda över 80 år och säger själva att deras fysiska kapacitet inte är som den varit. Prunella Scales har också demens som inte alls är någon hemlighet, utan ett återkommande ämne i serien. För den som funderar på att överge båtlivet på grund av krämpor och begränsad kapacitet kanske kan komma på bättre tankar av avsnittet om Göta kanal. Paret tar sig igenom 58 slussar med en hyrd Albin 36 (Taiwanbyggd fritidstrålare) och bara älskar det trots en del besvär vid slussningar och tilläggningar. Prunella och Timothy tycker inte alls att den längsta kanalen som de har färdats på gör skäl för namnet The Divorce Ditch, Skilsmässodiket.
Teveserien går att se på UR Kunskapskanalen. Se länk nedan.

LÄNK: Great Canal Journeys på UR Kunskapskanalen (Kanaler, båtar och kärlek)

Great Canal Journeys

Timothy och Prunella körde en Taiwanbyggd Albin 36 från Sjötorp till Sandhamn. Bild: Channel 4

Johan Boström
johan@pakryss.se