Hem » Löpsedel, Mitt På Kryss

Löpsedel   Mitt På Kryss

Budkavle: Gör en insats för nybliven båtägare

23 maj, 2014 – 11.20 En kommentar

Pirat-sandig-2Vi, medlemmarna i båtklubben i Wega i Västerås, har snubblat över och tagit hand om den nya båtägaren Isak från Kramfors. Han har köpt en segelbåt utan erfarenhet av båtliv och vi har tagit honom under våra vingar efter ett tidigt bakslag. Nu vill vi se om resten av seglarsverige kan föra stafettpinnen vidare.

Isak är en 25-årig journaliststudent som sålt sin lägenhet och köpt en Hallberg Rassy Monsun 31 från ett dödsbo i Västerås.

Han har sålt sin lägenhet och flyttat in på båten, men utan någon erfarenhet av vare sig båtliv eller segling. Hans tanke var att segla norrut och hemåt tidigt i maj med hjälp av en rutinerad seglare från Gävle. Avfärden blev tyvärr uppskjuten på grund av bland annat vatten och alger i dieseltanken samt bristfälligt dragen el och när det senare var dags att kasta loss kunde hans kompanjon inte hjälpa till. Så nu sitter han vackert i Västerås med förhoppning om att ta sig hemåt.

Några av medlemmarna i båtklubben Wega har tagit särskilt intresse i pojkspolingen och sett över motor och allmänt hjälpt till med båten, samt tagit honom ut på sjön för skolning i seglingens ädla konst. Vi har också för avsikt att hjälpa honom till Stockholm på ett tryggt sätt och hoppas att han även fortsättningsvis kan få hjälp av likasinnade så att vi med lugn i sinnet kan vara säkra på att han tar sig hem till det vackra Höga kusten helskinnad.

Kan vi svenska seglare skapa en solskenshistoria tillsammans? Vi på båtklubben Wega tror och hoppas det! Vi föreslår en stafettsegling mellan Västerås och Kramfors där vi genomför första etappen till Stockholm. Hör av er om det finns intresse om att fortsätta denna seglingsfest!

Kontakta Gunnar Melander (medlem i Wega och SXK) som följer Isak från Västerås till Stockholm där de är framme 29 maj på kvällen. Telefonnummer 070-779 15 74

Eller prata direkt med Isak på mobiltelefon 073-034 17 76.

En kommentar »

 • Tor Melin, Lund skriver:

  Detta är ju inte så bra precis.
  Vi bör inte uppmuntra till detta beteende. Man hör då och då om liknande. Ibland är det nån stolle som skall segla jorden runt på sin första sjöfärd. Då handlar nog oftast mer om existentiella problem än om seglingsintresse. Ibland är det någon av dessa giriga pappor som skickar ut tonårsdöttrar på singlehanded circumnavigation. Dom vill bli kändisar och tjäna pengar på sina böcker om hur tösen nästan dog.
  Det skall inte gå till så att man först skaffar båt och sen försöker fatta hur det går till.
  Man skall först lära sig segla med kompis med båt eller på seglarkurs. Man skall går kurser i navigation, VHF och säkerhet. Man skall gärna ta någon grad av examen. Först därefter skall man ha egen båt med skepparansvar.
  Nu tycker Ni förstås att jag är trist och sur. Men det är jag inte. Jag är seriös. Segling kan vara farligt och är inte en barnlek. Vi skall undvika att båtlivet får ett vanrykte av vara en tummelplats för risktagande tomtar. Fråga Sjöräddningssällskapet om hur många inkompetenta båtägare dom får rädda livet på varje sommar.