Hem » Långfärd, Läsvärt, Nyheter, Säkerhet

Långfärd   Läsvärt   Nyheter   Säkerhet

Carl Rosell i säker hamn efter rekordsegling

17 mars, 2017 – 15.51 Kommentarer inaktiverade för Carl Rosell i säker hamn efter rekordsegling

Carl Rosell nådde på fredagen Kapstaden efter 151 dagar,  nära fem månader, till havs. Ingen svensk har seglat solo under längre tid.

Calle Rosell är leveransskepparen som i oktober förra året kastade loss från Halmstad för att segla jorden runt med sin Storfidra non-stop. Det var det första kända försöket av en svensk sedan Roger Andersson tvingades avbryta sitt försök i oktober 1996.
Efter ett kort stopp i Ramsgate, England, passerade Calle den 20 oktober non-stopseglingens startlinje söder om Falmouth på brittiska sydvästkusten. Han seglade sedan med sin SY Manuela, 7,6 meter lång, hela vägen ner förbi Sydafrika ut i Södra oceanen och passerade söder om 40:e breddgraden i början av januari. Men den 12:e februari rapporterade Calle på sin hemsida att vindrodret brutits sönder i en svetsfog. Han avbröt då försöket att segla jorden runt solo och styrde mot Sydafrika.
På fredageftermiddagen, 151 dagar efter att han lämnade Ramsgate, nådde Carl gästhamnen hos Royal Cape Yacht Club i Kapstaden. Såvitt På Kryss erfar har ingen svensk seglat solo under längre tid.
Tidigare kända svenska långseglare är Stig Lindgren som var ute i 136 dygn mellan Sydamerika och Australien, Roger Andersson som seglade i 82 dagar 1996, Sven Yrvind som har seglat själv som längst i 48 dagar och Magnus Reslow som 2015 seglade i 85 dagar från Norge till Kanarieöarna.

Carl ska eventuellt göra ett nytt försök att segla jorden runt solo senare i år och ytterligare två svenska seglare planerar starter närmaste två åren.

Sven Yrvind är imponerad av Carl Rosells resa.
– Fem månader är en mycket lång tid och det är så mycket som kan hända när man långseglar, inte minst när man är själv ombord, säger Sven Yrvind.
Sven tror att något av de tre svenska jorden runt-projekten har möjlighet att lyckas de närmaste åren. Han hänvisar till två tidigare rekordseglare med höga odds.
– Det var ingen som trodde att Matt Rutherford och Robin Knox-Johnston skulle klara av det, säger han.
– Förr sa man att det i första hand hängde på seglaren, i andra hand på riggen och i tredje på båten. Men egentligen är det ett lotteri, konstaterar Sven Yrvind.

Carl Rosell rapporterar under långseglatsen om sin och Storfidrans äventyr på sitt företags hemsida: Mobileyachtservice

Läs mer om utmaningen att segla non-stop jorden runt i kommande numret av På Kryss, nr 3, som kommer ut i veckan.

LÄS MER: Soloprojekt jorden runt avbryts [ pakryss.se 13 februari ]
LÄS MER: Svensk soloseglare på väg jorden runt [ pakryss.se 13 oktober ]

Johan Boström
johan@pakryss.se

 

, , ,