Hem » Läsvärt, Löpsedel, Nyheter

Läsvärt   Löpsedel   Nyheter

Din chans att bli EM-seglare?

20 januari, 2015 – 16.27 Kommentarer inaktiverade för Din chans att bli EM-seglare?

fiveNu finns chansen att ta en billig genväg till ett seglar-EM. 505-förbundet anordnar en tävling där två seglarentusiaster utrustas med en Five, möjlighet till träning och en startplats på EM i Varberg senare i år.

– Vi vill att seglare som inte hittat till tävlingssegling ska få en chans att upptäcka hur kul det faktiskt är, säger Per Eric Thörnström från Svenska 505-förbundet som också seglar en hel del bara för nöjes skull.

– Tävlingsvärlden och vanliga seglare har mycket att ge varandra och i den här klassen är det påtagligt, fortsätter Per-Eric.

505, eller Five som jollen ofta kallas, ritades på 50-talet och är en utvecklingsklass där rigg och segel kan anpassas efter besättningen.
– Det är inte en jolleklass för barn men i senaste VM deltog tävlande från 17 till 74 år.Skepparen på vinnarbåten var i femtioårsåldern.
– De vi söker nu ska veta vad de ger sin in i. Man kanske har seglat kölbåt en hel del eller seglat jolle när man var yngre.

I Sverige har klassen fått en renässans på senare år med elva svenska båtar i senaste VM. Tack vare de relativt tillåtande reglerna för utrustningen lockar klassen till att utveckla rigg och materialval till skrovet.

De som vill ställa upp i tävlingen anmäler sig parvis (505 saknar könsindelning) i montern på Båtmässan.
– Det skulle vara extra kul att se ett mixat lag som vinnare, tycker Per Eric som sitter med i juryn.

USA, Storbritannien, Australien, Tyskland och Danmark har de främsta i klassen just nu. Andra mycket aktiva länder är Sydafrika, Frankrike och Polen.

EM i 505 arrangeras i Varberg i början av augusti. VM för Five hålls i Sydafrika redan i mars och även om det inte finns några genvägar är det, liksom i alla 505-tävlingar, öppet för alla att anmäla sig.

/Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, ,