Hem » Långfärd, Läsvärt

Långfärd   Läsvärt

De har seglat runt Nordpolen

15 oktober, 2010 – 14.25 En kommentar

På en sommar har Børge Ousland tillsammans med sin besättning Thorleif Thorleifsson rundat Arktis med en liten trimaran.

Midsommardagen 23 juni 2010 lättade Børge och besättning från Oslo med målsättningen att klara både Nordost- och Nordvästpassagen på en sommar. De valde en liten 23 fots trimaran, Corsair 31, för att dels kunna segla snabbt men också kunna dra den över isen om det skulle behövas. Tordagen den 14 oktober korsade de sin egen linje och hade därmed fullbordat varvet på runt 18 000 kilometer.

Båten var inte utrustad med motor utan med ett par åror om vinden inte skulle vara med. Det dubbla skrovet är skumfyllt och kan inte sjunka ens helt vattenfyllt. De fällbara sidoskroven gör också att en uppochnervänd båt kan vändas rätt av besättningen.

Färden gick utan större problem och en stor mottagningskommitté väntar i Oslo när hela besättningen, inklusive extrabesättningen Trygve and Vince, väntas tillbaka den 23 oktober.

Vi har tidigare skrivit om detta projekt i mars 2010.

En kommentar »

 • Anders Jangö skriver:

  Jag vet inte vem som har skrivit notisen, men det har blivit riktigt tokigt! Att segla rut nordpolen i en 2-fotare som man kan paddla, räta för hand och dra över isen vore sannerligen en utmaning (vem blir först att segla en Hobie Cat till Antarktis?).

  Så här är det:

  – En Corsair 31 är just 31 fot och inte 23.
  – Den hade motor med sig, en tvåcylindrig utbordare, och de använde den.
  – De hade med sig en vinsch för att kunna dra upp båten på isen, men den väger nog 2 ton i standardutförande packad för semestersegling, men den här båten är säkert mycket tyngre, knappast något man ”släpar på isen”.
  – Kappsejsar man behöver man hjälp utifrån för att vända båten rätt.

  Just nu förbereder man sig, någonstans i Olsofjorden, för mottagandet på Bygdøy på lördag.