Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

De kan bli Årets Håll Sverige Rent-kommun

16 november, 2015 – 08.21 Kommentarer inaktiverade för De kan bli Årets Håll Sverige Rent-kommun

ÅretsKommunHSRFem kommuner är med i finalstriden om titeln Årets Håll Sverige Rent-kommun 2015. Utmärkelsen går till den kommun som toppar Håll Sverige Rents kommunindex och som på olika sätt varit engagerad i att minska nedskräpningen. Priset delas ut den 19 november.

– De kommuner som ligger i topp i Håll Sverige Rents kommunindex samlar fantastiskt många skräpplockare och arbetar strategiskt och förebyggande mot nedskräpning. Det vill vi uppmärksamma, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Fem finalister tävlar i år om titeln Årets Håll Sverige Rent-kommun. Finalisterna utses genom att rankas i Håll Sverige Rents kommunindex.

I rankningen poängsätts kommunerna efter sitt strategiska arbete mot nedskräpning och antalet skräpplockare i kommunen. Bland annat får samtliga kommunerna svara på enkätfrågor om sitt förebyggande arbete mot nedskräpning och poängsätts efter svaren.

Indexet baseras också på om kommunen har varit ansluten till Håll Sverige Rents kampanj och om kommunen är medlem i Håll Sverige Rents nätverk för kommuner.

Kommunerna bedöms även efter antalet skolor och förskolor som medverkar i nätverket Grön Flagg, Håll Sverige Rents verktyg för hållbar utveckling i skolan.

– Kommunerna som har tagit sig till final har alla drivit framgångsrika kampanjer mot nedskräpning. De har också bra koll på vad skräpet kostar kommunen och hur stora mängder skräp kommunen producerar, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

I år deltog 804 570personer i Håll Sverige Rents skräpplockardagar. Nio av tio kommuner samarbetar i dag med Håll Sverige Rent kring skräpplockardagarna.

Finalisterna i Årets Håll Sverige Rent-kommun 2015:
– Borås stad
– Göteborgs stad
– Helsingborgs stad
– Jönköpings kommun
– Kävlinge kommun

Årets Håll Sverige Rent-kommun 2015 utses på Håll Sverige Rents stora konferens på Artipelag på Värmdö utanför Stockholm den 19 november. Utmärkelsen delas ut för sjätte året i rad.

redaktion@pakryss.se

, , ,