Hem » Läsvärt, Nya prylar/båtar, Nyheter

Läsvärt   Nya prylar/båtar   Nyheter

Det bästa från Västkustens båtmässor

22 augusti, 2017 – 11.49 Kommentarer inaktiverade för Det bästa från Västkustens båtmässor

I helgen bjuder båtbranschen in till två stora flytande mässor på Västkusten. Öppet varv på Orust förblir Skandinaviens största segelbåtsmässa och i Marstrand är antalet båtar rekordmånga med största andelen motorbåtar och flera prova på-aktiviteter.

Länkar till mässornas hemsidor nedanför artikeln

På senare år har Västkusten haft två stora flytande båtmässor med Marstrandsmässan som den lilla uppstickaren mot etablerade Öppna varv som arrangerats i 23 år. Men efter att branschföreningen Sweboat förra året valde att flytta sitt stöd från Orust till Marstrandsmässan har mässbesökarna nu två stora mässor att se fram emot. Att döma av utbudet är konkurrensen hittills positiv för besökarna.

Hallberg-Rassy är Sveriges största segelbåtstillverkare och värd för Öppet varv som alltså arrangeras för 24:e gången. Över hundra båtar ställs ut varav tre världspremiärer: Hallberg-Rassys 340, Vindö Rapid Commuter 32 och MF-båten från Nicanders varv med elmotor i roderbladet.

93 segelbåtar finns längs bryggorna varav flera på en ny avdelning för begagnade båtar upp till 65 fot. 75 utställare för bland annat tillbehör finns också på plats.

Hallberg-Rassy 340

Hallberg- Rassy visar upp sin nya 340 på Öppet varv. BILD: Rick Tomlinson

Mässan hålls på Hallberg-Rassys varv med dörrarna traditionsenligt öppna till produktionen där det just nu byggs femton nya båtar. Det finns flera matställen på varvsområdet och i närheten och en karibisk bar på varvet som håller öppet till sena natten fredag och lördag.

Bland aktiviterna runt Öppet varv finns ett föredrag med seglingsfotografen Rick Tomlinson och utflykter med nyrustade träjakten Polstjernan i Kungsviken.

Marstrand

Marstrand Boat Show arrangeras för första gången av Sweboat.

Jimmy CornellDrygt 20 sjömil söderut båtvägen och 7 mil på land från Ellös ligger Marstrand där Sweboat, båtbranschens riksförbund, har tagit över den flytande båtmässan som tidigare drevs av föreningen Västsvenska Båtbranschen. Mässan hålls på Marstrand och på Koön med över tvåhundra utställda båtar varav den stora majoriteten är motorbåtar. Arrangören Sweboat satsar på en hel del kringaktiviteter som föredrag av familjen Veber och långseglarexperten och författaren Jimmy Cornell.

Det bjuds på två världspremiärer, motorbåten Bavaria E34 och Jeanneau Sun Odyssey 440, och en rad Sverigepremiärer som Silver Eagle 640 BRX, Princess S60 och Carbotech Granturismo 38.

Utöver båtutställningen arrangeras gratis prova-på aktiviteter som jollesegling, ribbåtskörning och segling med C55 och Elan 310 (som måste bokas på bryggan eller på gkss.se). Dessutom finns möjlighet att segla med ombord på kolfiberkatamaran, M32, mot en avgift. Alla aktiviteter utgår från stora bryggan på Marstrandsön. På lördagen och söndagen hålls en Foiling Show med bärplansförsedda segeljollar där Chalmers grafenjolle också deltar.
Rutgerson Marin håller öppet hus i sina lokaler vid mässområdet på Koön.

Båda mässorna håller öppet från klockan 10 – 18 fredag och lördag och fram till klockan 16 på söndagen.

LÄS MER: Öppet varv i Ellös

LÄS MER: Marstrand Boat Show

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, , , , ,