En brittisk besättningsmedlem omkom natten till fredagen under amatörhavskappseglingen Clipper Race:s etapp över Stilla havet mot USA. Kvinnan var inte säkrad i båten och spolades överbord i hård kuling. Dödsolyckan är den andra ombord på samma båt sedan starten i London förra året. – Vi uppmanar hela tiden besättningarna att säkra sig, men om de inte gör det är det sånt här som kommer att inträffa, säger kappseglingens grundare Robin Knox-Johnston." /> Nytt dödsfall i Clipper Race: osäkrad spolades överbord | På Kryss Nytt dödsfall i Clipper Race: osäkrad spolades överbord – På Kryss
Hem » Långfärd, Läsvärt, Löpsedel, Nyheter, Säkerhet

Långfärd   Läsvärt   Löpsedel   Nyheter   Säkerhet

Nytt dödsfall i Clipper Race: osäkrad spolades överbord

2 april, 2016 – 09.19 Kommentarer inaktiverade för Nytt dödsfall i Clipper Race: osäkrad spolades överbord
IchorCoal Clipper Race

En brittisk besättningsmedlem omkom natten till fredagen under amatörhavskappseglingen Clipper Race:s etapp över Stilla havet mot USA. Kvinnan var inte säkrad i båten och spolades överbord i hård kuling. Dödsolyckan är den andra ombord på samma båt sedan starten i London förra året.
– Vi uppmanar hela tiden besättningarna att säkra sig, men om de inte gör det är det sånt här som kommer att inträffa, säger kappseglingens grundare Robin Knox-Johnston.

Kvinnan, Sarah Young, återfanns efter drygt en timmes sökande tack vare en personlig ais-sändare, men överlevde inte.
– Den enda som kan berätta varför hon inte var säkrad är Sarah själv, och något svar kommer vi förstås aldrig att kunna få, säger Clipper Race grundare Robin Knox-Johnston till brittiska BBC och fortsätter:
– Vi vet helt enkel inte varför och är alla väldigt frustrerade att hon inte var säkrad. Vi är fruktansvärt ledsna över att vi har förlorat henne, naturligtvis, men vi känner också stor frustration.
Knox-Johnston menar att man från arrangörens sida vidtagit alla säkerhetsåtgärder som krävs.
– Men faktum är att besättningsmedlemmar som bär säkerhetsselar men ändå inte säkrar sig, utsätter sig för fara. Vi uppmanar besättningarna att säkra sig hela tiden, men om de inte gör det kommer sånt här att inträffa.

Olyckan inträffade på båten IchorCoal sent på torsdagen lokal tid, efter att cirka en tredjedel av sträckan mellan Qingdao och Seattle avverkats och över 3000 sjömil återstod till USA:s västkust. Darren Ladd var befälhavare ombord och dödsolyckan är den andra under Ladds ledning ombord på IchorCoal. I september omkom en besättningsmedlem nattetid på Atlanten i samband med att storseglet revades.

Clipper Race beskriver den senaste händelsen såhär: ”Skepparen Darren Ladd rapporterar att Sarah ordnade upp i sittbrunnen efter att ha revat storseglet i vindar på mellan 35-40 knop (uppåt 20 meter per sekund), när hon kastades omkull av en våg. Hon föll baklänges mot mantåget och sveptes under det av en annan våg klockan 22.27 lokal tid. Hon var inte säkrad i båten vid olyckstillfället och sveptes iväg av starka vindar.
Besättningen vidtog omedelbart sin man-överbord-manöver men begränsades av omständigheterna och brist på visuell kontakt. Hennes kropp var funnen och återförd ombord klockan 23.44 lokal tid genom att använda hennes ais-signal. Trots återupplivningsförsök och telefonassistans från läkare iland återfick hon aldrig medvetandet”, skriver Clipper Race i ett pressmeddelande.
Den omkomna heter Sarah Young och blev 40 år. Hon hade hunnit segla över 20 000 sjömil i Clipper Race mellan London och Kina och mot USA innan olyckan inträffade.

Sara Young, mitten, hade seglat över 20 000 sjömil med IchorCoal när dödsolyckan inträffade i Stilla havet öster om Japan.

Sara Young, mitten, hade seglat över 20 000 sjömil med IchorCoal när dödsolyckan inträffade i Stilla havet öster om Japan.

Skepparen på Clipper Race-båten Da Nang – Viet Nam, Wendy Tuck, delar sorgen med den omkomnas familj och vänner:
”Sarah och hennes anhöriga är i våra tankar nu. Vi kan bara erbjuda vårt deltagande i sorgen från våra hjärtan. Till skepparen Darren och alla ombord på IchoCoal: vi tänker på er nu i detta fruktansvärda. Vi står bredvid er och erbjuder vårt stöd, kärlek och omtanke härute på det stora Stilla havet.”

En utredning om olyckan och dödsorsaken är inledd men IchorCoal fortsätter i tävlingen mot Seattle. (Sarah Young begravdes till havs den 3 april efter medgivande från anhöriga.)

Dödsolyckan är den andra för båten IchoCoal och även för Clipper Race sedan Robin Knox Johnston startade havskappseglingen med betalande besättningar 1996. Över fyratusen besättningsmedlemmar har deltagit genom åren. Målgången beräknas ske i London i slutet av juli i år.

En svensk besättningsmedlem, kryssarklubbaren Katarina Svedjefält (läs mer om Katarina här), befinner sig ombord på Da Nang – Viet Nam och porträtterades i På Kryss nr 1, 2016. Katarina är en av få som seglar med från start till mål jorden runt.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

 

, , , ,