På tisdagen kastade det öppna långskeppet Draken Harald Hårfagre loss från Haugesund med sikte mot Island. Ombord finns förstås en samling Kryssarklubbare i besättningen. Kapten Björn Ahlander har varit befälhavare på Seglarskolans fartyg och tar med sig erfarenheter därifrån och från Ostindiefararen Götheborg. Följ resan i realtid via länk i artikeln." /> Draken stannar för riggarbete på Shetland | På Kryss Draken stannar för riggarbete på Shetland – På Kryss
Hem » Långfärd, Läsvärt, Nyheter

Långfärd   Läsvärt   Nyheter

Draken stannar för riggarbete på Shetland

27 april, 2016 – 13.05 Kommentarer inaktiverade för Draken stannar för riggarbete på Shetland
Draken Harald Hårfagre

Första rapporten har kommit från Draken Harald Hårfagre efter starten i tisdags. Det öppna långskeppet har haft fin fart mot Shetland och nu planeras ett stopp i Lerwick för arbete med riggen.
Följ resan i realtid via länk nedanför artikeln.

Det var på tisdagen som det öppna långskeppet Draken Harald Hårfagre kastade loss från Haugesund med sikte mot Island. Ombord finns förstås en samling Kryssarklubbare i besättningen. Kapten Björn Ahlander har varit befälhavare på Seglarskolans fartyg och tar med sig erfarenheter därifrån och från Ostindiefararen Götheborg.

På Drakens sajt (länk nedanför artikeln) kan man följa långskeppets resa i realtid.

På Drakens sajt (länk nedanför artikeln) kan man följa långskeppets resa i realtid.

Draken är en modern tolkning av vikingatida skepp med bland annat Gokstad-skeppet som förebild. 35 meter långt är det störst i sitt slag och har seglat sedan 2012 med Haugesund som hemmahamn. På tisdagsmorgonen lämnade Draken Haugesund och kunde under tisdagen gå med kurs mot Shetlandsöarna.
– För de längre etapperna på öppet hav avgör förstås vädret hur vi seglar och när vi kommer fram, säger Björn.
– På väg till Island går vi nära både Shetland och Färöarna för att kunna gå in om det behövs, eller om andan faller på för ett kajstuds.
I juni ska Newfoundland  siktas och i september räknar man med att nå New Yorks hamn via inlandsvägen genom de stora sjöarna.
Under överfarten mellan Norge och Newfoundland följer ett fartyg med av säkerhetsskäl och för dokumentation.

På Kryss rapporterar mer om Drakens äventyr här på pakryss.se och i kommande nummer.

Följ Drakens resa i realtid: Expedition Drakens sajt
Drakens facebook-sida: Draken Harald Hårfagre
Väderprognos (Frivind/NOAA): Passage Weather

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, , , ,