Hem » Långfärd, Läsvärt, Mitt På Kryss, Nyheter

Långfärd   Läsvärt   Mitt På Kryss   Nyheter

Draken framme i Reykjavik

10 maj, 2016 – 12.00 Kommentarer inaktiverade för Draken framme i Reykjavik

Långskeppet Draken anlände på tisdagen till Reykjavik på Island och har inlett sitt första officiella hamnstopp.

Draken Harald HårfagreTisdagen den 26 april kastade det öppna långskeppet Draken Harald Hårfagre loss från Haugesund med sikte mot Island. Första dygnet bjöd på nordostliga vindar och Draken gjorde god fart mot Shetland. När en skada på ett stag upptäcktes valde man att gå in till Lerwick. Riggen monterades ned och placerades på kajen för inspektion och reparation.
Efter två dygn var arbetet färdigt och det bar av igen mot nordväst efter en rundning av Shetlands sydspets.
Se video från första etappen på Drakens facebook-sida.

Seglatsen till Färöarna gick i hårt väder med rejäl fart i 6-9 knop. Eftersom ett stort lågtryck var på väg valde man att gå till Färöarnas huvudstad Torshamn. Efter några dygn med segelreparationer och visningar ombord för allmänheten så kastade man loss på kvällen den 5:e maj.
(En lokal sajt berättar om det exotiska besöket och om arbetet med seglet på ett loft i Klajsvik. Texten är på färöiska.)
Friska vindar bar natten till lördag iväg mot nordväst och Island. På söndagen siktades Island och Draken har följt sydkusten till huvudstaden Reykjavik som anlöptes på tisdagen. Island är värd för det första officiella hamnstoppet innan resan fortsätter till Nordamerika.

Flera i besättningen på Draken har rötterna i Kryssarklubben. Kapten Björn Ahlander har varit befälhavare på Seglarskolans fartyg och tar med sig erfarenheter därifrån och från Ostindiefararen Götheborg.

Draken är en modern tolkning av vikingatida skepp med bland annat Gokstad-skeppet som förebild. 35 meter långt är det störst i sitt slag och har seglat sedan 2012 med Haugesund som hemmahamn. Första officiella hamnstoppet sker alltså på Island som nåddes den 10 maj.

Lerwick
BILD: Lerwick Port Authority

I juni ska Newfoundland  siktas och i september räknar man med att nå New Yorks hamn via inlandsvägen genom de stora sjöarna.
– För de längre etapperna på öppet hav avgör vädret hur vi seglar och när vi kommer fram, säger Björn till På Kryss.
Under överfarten mellan Norge och Newfoundland följer ett fartyg med av säkerhetsskäl och för dokumentation.

Draken har tjugofem årpar ombord men med en besättning på bara trettio personer räcker armstyrkan inte långt. Två dieslar kompletterar seglen.

På Kryss rapporterar mer om Drakens äventyr här på pakryss.se och i kommande nummer.

Följ Drakens resa i realtid: Expedition Drakens sajt
Drakens facebook-sida: Draken Harald Hårfagre
Väderprognos (Frivind/NOAA): Passage Weather

, , , , , , , ,