Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

”Drömmen är tusen kvadratmeter fritidsbåt!”

19 september, 2017 – 09.30 En kommentar

Efter femton år har den statliga utställningen med fritidsbåtar i Stockholm stängt. Nu letar Sjöhistoriska museet nya utställningslokaler.
– Drömmen är tusen kvadratmeter fritidsbåt i ett sjönära läge i Storstockholmsområdet, säger Sjöhistoriska museets chef Hans-Lennart Olsson.

I helgen stängde Båthall 2 utställningen med fritidsbåtar för gott. Tjugotalet träbåtar inklusive kungaslupen Vasaorden och en mängd segelbåtar i trä ska ge plats för en utställning om Östersjöns vrak och skatter som öppnar 2020.

Sjöhistoriska museet har ansvar för att bevara kulturarvet med svenska fritidsbåtar och har i dag utställningar i Karlskrona och i Härnösand. Nu efterlyser museet nya lokaler och samarbeten efter beslutet om att utrymma Båthall 2.
– Dels behöver vi en ny plats där vi kan visa upp båtarna, dels behöver vi plats för att magasinera båtar, säger Sjöhistoriska museets chef Hans-Lennart Olsson som i dag inte kan ta emot nya båtar.

Mait Knuts är en av många från Veteranbåtsföreningen som hjälpt till med utställningen i Båthall 2. Bilden är från sista helgen innan stängningen i september 2017. BILD: Björn Näsström

Mait Knuts är en av många från Veteranbåtsföreningen som hjälpt till med utställningen i Båthall 2. Bilden är från sista helgen innan stängningen i september 2017. BILD: Gunilla Andermo Näsström

 

Båthall 2 vid Wasahamnen på Djurgården byggdes under 1940-talet som förvaringslokal för flottans mindre båtar och har fungerat som båthall sedan dess. Båthallen har tjocka betongväggar med ”trögt klimat”, det vill säga att temperatur och fuktighet inte följer utomhusvädrets nycker.
­­– Eftersom vi har många träbåtar krävs lokaler med trögt klimat eller andra arrangemang för att bevara båtarna, säger Hans-Lennart.

I somras öppnade ett helt nytt fritidsbåtsmuseum i Härnösand dit ett femtontal båtar från Båthall 2 flyttades. Lunkentuss från Sundsvall flyttades också dit och en Norrlandsbyggd Neptunkryssare köptes in för att komplettera utställningen om 110 år av svensk fritidsbåtshistoria. Museet i Härnösand drivs av staten, kommunen och länsmuseumet i Västernorrland.

I Karlskrona har Statens maritima museer sedan länge både utställningar och förvaring av bland annat fritidsbåtar.

Hans-Lennart Nilsson är chef för Sjöhistoriska museet och ansvarig för att hitta nya lokaler till fritidsbåtarna från Båthall 2.

Hans-Lennart Olsson är chef för Sjöhistoriska museet och ansvarig för att hitta nya lokaler till fritidsbåtarna från Båthall 2.

Samtidigt har Veteranbåtsföreningens fritidsbåtsmuseum i Västerås stängt sedan våren efter att ha blivit av med lokalerna.
– När vi nu letar nya lokaler vill vi också hitta samarbetspartners som vi har en tradition av. I Båthall 2 hade vi fantastiska frivilliga funktionärer från Museiföreningen Sveriges fritidsbåtar och vi är öppna för idéer och förslag, säger Hans-Lennart som säger att drömmen är lokaler på cirka tusen kvadratmeter i ett sjönära läge i Storstockholmsområdet.
– Det finns så mycket man kan göra i framtiden. Tänk att samla båtar från alla historiska och aktuella olympiska klasser i en utställning på land och på vatten i OS-staden Nynäshamn, till exempel!

Beslutet att lägga ner fritidsbåtsutställningen i Båthall 2 fattades av överintendenten Leif Grundberg. Nedläggningen har mött kritik bland annat i facebookgruppen Bevara Båthall 2.

Utställningen Östersjöns skatter ska öppna i Båthall 2 våren 2020.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, , ,

En kommentar »

  • Kjell Litwin skriver:

    Kanske något av alla bergrum kan passa. Någon kanske vet mer om tillgängligheten.
    Borde klimatmässigt vara bra för vår båtarna ifråga.