Hem » Nya prylar/båtar

Nya prylar/båtar

Ekolod som ser 360 grader

6 juni 2012 – 08:56 En kommentar

Från amerikanska Hummingbird kommer under sensommaren 2012 en ny typ av roterande ekolod som kan se runt om hela båten, inklusive vad som finns framför båten!

Framåtseende ekolod är inget nytt, men de har haft nackdelen att bara se exakt framför båten i ett smalt fält vilket har fungerat fint så länge man inte vill gira. Hummingbird har delvis löst det problemet genom att man kan se 360 grader runt båten, eller bara välja att se 45 grader framåt åt båda sidor.

Nackdelen är att uppdateringen är långsam och alltså ingenting för höga farter, men för att leta sig in i en okänd vik inom en mörkblå tremeterskurva bör den fungera perfekt. Produkten är skapad för fiskare som när de närmar sig sin fiskeplats ska kunna se var fisken gömmer sig – och se fiskarna själva.

Av skärmdumparna på Hummingbirds hemsida tycks det vara runt 30 meter framför/runt båten som man får en bra bild, även om räckvidden uppges till 100 meter är bilden säkerligen inte särskilt tydlig. Men det återstår att ta reda på när vi provar produkten senare.

Tekniken kommer att utvecklas, och om ett par år är detta integrerat i båtbotten. Just nu sitter sändar-/mottagarenheten på en pinne som man sätter i vattnet när det väl går långsamt.

Priset vid lanseringen i augusti lär ska ligga runt 15000 kronor i USA, betydligt mer i Sverige när det når hit.

Se reklamfilmen från Hummingbird (extern länk):

En kommentar »

  • "Olagliga" ekolod skriver:

    Man får hoppas att ekolodet INTE elektroniskt kan spara dessa bilder av botten eller någon form av djupinformation med position för att man skall kunna betrakta dessa senare.
    Detta är nämligen helt förbjudet i Sverige, brottet är olaglig sjömätning, en form av ”spioneribrott”. Det är förövrigt viktigt att ALLA båtägare med en plotter och ett ekolod inkopplat upplyses om att all form av registrering elektroniskt av position tillsammans med djup måste vara avstängt (t.ex. spara spår eller track).
    Är det inte så gör man sig skyldig till olaglig sjömätning och kan dömas för detta. Risken för upptäckt har nu ökats betydligt då både sjöpolis och kustbevakning kraftigt ökat sina kontroller av båtägarna i samband med kampen mot sjöfylleriet. Är man ombord för att kontrollera nykterheten är det lätt att också kontrollera om plottern är olagligt inställd. Om två år kommer sannolikt också toalettkontroller att ingå i polisens och kustbevakningens uppgifter.