Månadens kryssarklubbsmedlem älskar både att segla skuta och själva underhållsarbetet. Jacob Joachimsson är båtsman i Seglarskolan och tycker att ett fartygs historia, och hur man får det att funka, är en del av upplevelsen. Att det ..." /> En båtsman som tar i trä | På Kryss En båtsman som tar i trä | På Kryss
Hem » Mitt På Kryss, Nyheter

Mitt På Kryss   Nyheter

En båtsman som tar i trä

13 september, 2022 – 09.49 Kommentarer inaktiverade för En båtsman som tar i trä

Månadens kryssarklubbsmedlem älskar både att segla skuta och själva underhållsarbetet. Jacob Joachimsson är båtsman i Seglarskolan och tycker att ett fartygs historia, och hur man får det att funka, är en del av upplevelsen.

Att det är något speciellt med gamla träskutor har Jacob tyckt sedan han började segla med göteborgsscouternas Mandalay som 20-åring.

– Det var där jag fastnade i skutseglingsvärlden, konstaterar han glatt.

Mandalay låg granne med Kryssarklubbens skolskepp Gratia, Gratitude och Atlantica, på Nya Varvet.

– De hade alltid mycket folk och jag tänkte att det där ser ju roligt ut! Ett par år senare sökte jag till Seglarskolans kurs ”Unga vuxna”. Efter de blev jag rekommenderad att söka till befälskursen och på den vägen är det.

I dag har han varit befäl på Seglarskolan i fem år, till största del som båtsman, en roll han beskriver som att vara vaktmästare ombord.

– Jag löser både små och lite större vardagsproblem, är tekniskt ansvarig för maskin och ser till att båten är länsad och inte läcker. Om eleverna inte vill segla kan de alltid hänga med mig en stund. Gemenskapen och att få vara med om elevernas utveckling är det bästa med uppdraget.

Jacob vill också visa eleverna hantverket med att ta hand om skutorna och att underhållet kan vara lika spännande som seglingen.

– Det måste inte vara de senaste och häftigaste materialen, träbåtar flyter de också!

I somras var Jacob båtsman på en fortsättningskurs från Stavanger till Dublin med Atlantic. Ett skepp där han väl känner till alla detaljer efter att ha varit ansvarig för maskinbytet som blev klart innan årsskiftet.

– Maskindelarna sitter liksom rätt väl i ryggmärgen efter den här vintern!