Hem » Långfärd, Läsvärt, Nyheter

Långfärd   Läsvärt   Nyheter

En sensommarsväng till Sopot

9 september, 2019 – 21.52 Kommentarer inaktiverade för En sensommarsväng till Sopot

Tre sjövana vänner från Ystad ville ut på en långfärdshelg med en destination lite bortom de vanliga helgernas. I fredags kastade de loss mot Sopot.

Från Ystad är det inte särskilt långt till grannländerna på andra sidan Östersjön. Till tyska Rügen är det drygt 40 sjömil och till Polens nordvästra kust lite mer än dubbelt så långt. Men Jan Pontho med vännerna Dennis och Fredrik nöjde sig inte med det utan ville se något nytt. Den klassiska kurorten Sopot i Danzigbukten söder om Gdynia lockade med sitt utmanande avstånd, långa pir, vackra hotell och intressanta historia så väldigt långt bort, men nära Ystad om man vill. De spikade destinationen för sitt förlängda helgäventyr (med många möjligheter till alternativa hamnar längs vägen) utan att spika vägvalet hem.
– Det är off-season och vi räknar med bra vind, berättade Jan Pontho dagarna innan avfärden.
– Vi är vänner genom frivilliga sjöräddningen i Ystad och en av oss är kock. Det blir alltså fokus på segling och mat under själva överfärden.

Sagt och gjort kastade trion loss med Jans Najad 440, Wakanda, vid femtiden i fredags morse. Så här rapporterade de på På Kryss instagramkonto, @PaKryss, från resan som fortfarande pågår. Ett längre reportage om den nära långfärden publiceras i På Kryss senare i år.

,