Hem » Långfärd, Läsvärt

Långfärd   Läsvärt

Eskader över Atlanten

1 december, 2010 – 00.17 Kommentarer inaktiverade för Eskader över Atlanten

Söndag 21 november startade 233 båtar från 26 nationer i det 25-årsjubilerande Atlantic Rally for Cruicers (ARC). Distansen från Las Palmas till Rodney Bay på Saint Lucia. är 2700 M, en sträcka som beräknas ta 18 – 20 dagar för de flesta.

Stämningen på bryggorna veckan innan start är nervös och stressig. Bunkringen ska göras nästan samtidigt så transporterna med mat har svårt att ta sig fram. Rädslan för kackerlackor är stor och åsikterna om hur man gör för att undvika dem varierar. – Man ska framför allt inte trampa på dem, för de lägger ägg innan de dör. Om man får dem på skorna följer de med in i båten, säger Göran Westerberg på s/y Ellen.

På s/y Thindra, en Swan 59, är man sex personer. Här behövs mycket proviant. Vi träffar Martin Loogna från Skärgårdsradion.

– Min uppgift förutom att sända till Skärgårdsradion via sattelit varje morgon och kväll är att vända de 160 äggen varje dag så att de inte ruttnar.

Här träffar vi också Fredrik Sjölin från Åkersberga. Han berättar om kontrasterna i seglandet hemma och här på en Swan 59:a.

– Ombord finns allt man kan önska sig, det finns kyl, frys och 220 volt i uttagen. Vatten gör vi själva i obegränsad mängd. Och så behöver man ju inte oroa sig för att gå på grund.

Vid starten hade tusentals åskådare samlats på stränderna. Startskottet avfyrades från marinens fartyg m/s Vencedcra. Två stora bogserbåtar bildade en portal med effektfulla vattenkaskader. Vädret var lite grått men solen tittade fram ibland. Det var svag vind på 5 m/s från nord, som väntades hålla i sig de närmaste dagarna. Besättningarna som gav sig iväg på sitt livs äventyr kunde inte ha önskat sig bättre väderförhållanden. Lugn början betyder att man hinner få sjöben och slipper sjösjukan …

Fakta
Fem svenska båtar deltar. Ellen och Andriette är med i Kryssarklubben

  • Ellen – Göran och Helene Westerberg
  • Andriette – Göran Eriksson
  • Thindra – Hans Sundquist
  • Wind of Gothenburg – Nikolaj Töllberg
  • Marta – Peter af Burén

Text: Barbro Karlsson/Foto: Pekka Karlsson