Hem » Långfärd, Löpsedel

Långfärd   Löpsedel

Eskadersegling på 3 000 M

20 augusti 2011 – 07:41 En kommentar

Just nu pågår – fortfarande – en av de längsta eskadrar som anordnats inom Kryssarklubben på senare år. Åtta båtar seglar runt hela England-Skottland och Wales och gör besök i såväl Irland som Franrike, Norge, Tyskland och Holland.

Eskadern, som startade redan i juni är just nu i Cornwall på väg hemåt, men det är ytterligare ett par tre veckor innan dess. När de är klara har de tillbringat nästa tre månader tillsammans och gjort drygt 3000 M. Naturligtvis har en del hårda väder spelat in, men i programmet fanns vilodagar som kunde användas till att vänta in bättre väder – alla skepparna skulle vara överens om att gå innan eskadern skulle gå vidare.

”Först går vi över till Skagen på Jyllands nordspets. Därifrån till norska Sörlandet. Vi följer sedan norska kusten uppåt och går i höjd med Stavanger ut till Utsira där vi firar midsommar. Från Utsira seglar vi över till Shetlandsöarna. Sedan via Fair Isle ner till Orkneyöarna. Efter Orkney seglar vi norr om Skottland till Yttre Hebriderna. Vi följer denna ögrupp söderut och besöker några ”Lochs” innan vi går över till Skye i Inre Hebriderna. I Tobermory avslutas etapp 1 av eskadern och några båtar lämnar oss för att ta Caledonian Canal och sedan segla hem över Nordsjön.  Kvarvarande båtar seglar söderut och går sedan över till Irlands ostkust, vilken vi följer söderut. Vid Kilmore Quay avvaktar vi rätt väderfönster för att gå ner till Scillyöarna utanför Lands End. Efter några dagar där går vi vidare till engelska sydkusten och följer den österut till Dover där vi korsar Engelska Kanalen. Vi följer slutligen Nordsjökusten – möjligen går vi in ett tag i holländska kanaler – till Kielkanalens mynning i Nordsjön där eskadern formellt avslutas.”

Länk mer om Clas och Marianne, som leder eskadern och om själva eskadern.

Länk till eskaderledaren Clas och Mariannes blogg på Kryssarklubbens nya hemsida.

Länk till Janne på Paula som också bloggar om eskaderseglingen.

2006 ledde Thomas Lundgren en löst sammanhållen eskader från Göteborg och sedan ungefär samma väg.

En kommentar »