Hem » Läsvärt, Löpsedel

Läsvärt   Löpsedel

Ett sekel av seglingserfarenhet

21 maj, 2010 – 10.00 Kommentarer inaktiverade för Ett sekel av seglingserfarenhet

Foto: Clyde Sailing Club

Clyde Cruising Club i Glasgow firar 100-års jubileum i år, med ett omfattande program med kappseglingar, eskadrar och middagar och fester. Classic Malt Cruise som normalt går av stapeln på Skottlands västkust i juli har valt att ställa in årets evenemang för att inte krocka med Clyde Sailings Clubs alla arrangemang.

Clyde Crusing Club har många olika typer av verksamheter allt från kappseglingar för olika åldrar till eskaderseglingar. De har utbildningar för segling och navigation på olika nivåer för både klubbmedlemmar och de som inte är medlemmar, på samma sätt som Kryssarklubben gör i dag. Det finns en gast- och skepparbank för att de som söker båt eller besättning skall få kontakt. För handikappade har klubben en speciell satsning för att de skall kunna komma ut och segla.

För dig som seglar över Nordsjön västerut är seglingsbeskrivningarna under namnet Clyde Cruising Club Sailing Directions troligtvis välbekanta. Seglingsbeskrivningarna finns i sex delar, och täcker hela Skottland och ända upp till Shetlands nordligaste punkt. Beskrivningar av hamnar och ankarplatser är detaljrika men ändå enkla och tydliga. Redan i den första årsboken 1910 fanns det seglingsbeskrivingar, och dessa har under åren blivit mer omfattande och detaljerade. Klubben uppdaterar löpande informationen. I dagsläget finns samlade uppdatering till böckerna som utgavs 2004 på nätet för att skrivas ut och adderas till skeppsbiblioteket inför sommarens seglingar i dessa vatten. På samma sätt som du löpande bör uppdaterar dina sjökort med Underrättelser för Sjöfarten(UFS), bör du uppdaterad dina seglingsbeskrivningar från CCC. Du hittar seglingsbeskrivningarna hos marina bokhandlare eller i en nätbokhandel.

Clyde Cruising Club ger med anledning av sitt 100-års jubileum ut en bok som heter Crusing Scotland, the Clyde to Cap Wrath. Boken är ett komplement till del ett till tre av de ovan nämnda seglingsbeskrivningarna över det de skotska farvattnen, och kommer att finnas tillgänglig i början av sommaren.

Prisexempel hos internetbokhandel:
ca 430 kronor/del för seglingsbeskrivningarna, spiralbundna
ca 473 kronor för Crusing Scotland, the Clyde to Cap Wrath 225 sidor, hårda pärmar

Stina Jansson

,