Hem » Läsvärt, Nyheter, Ombord, Säkerhet

Läsvärt   Nyheter   Ombord   Säkerhet

Ett steg närmare satellitsändare i västen

20 oktober, 2016 – 12.26 Kommentarer inaktiverade för Ett steg närmare satellitsändare i västen

Brittiska företaget Spinlock och europeiska rymdorganisationen ESA har utvecklat en antenn för personliga satellit-nödsändare som kan integreras i en flytväst. Projektet är än så länge på prototypstadiet.

Med stöd av europeiska rymdorganisationen ESA har företaget Spinlock under ett par år utvecklat en antenn som ska kunna monteras i en flytväst. De traditionella antennerna för att sända signaler till satelliterna som används för nödsignalering, i Cospas-Sarsat-nätverket, är avlånga, utfällbara och fjädrande. Syftet med ESA-projektet har varit att ta fram en antenn som inte behöver vecklas ut och som inte riskerar att skada exempelvis en uppblåst väst.

Flera av de personliga satellitnödsändarna på marknaden, så kallade epirbs eller plbs, kräver manuell hantering av antennen och att den riktas uppåt för att signalen säkert ska nå satelliterna.

ESA:s och Spinlocks tester har bland annat genomförts i Engelska kanalen utanför Isle of Wight. Enligt Spinlock nådde signalen från prototypen flera Cospas-Sarsat-satelliter samt ESA:s egna vädersatelliter som kan ta emot 406 MHz-signaler.

I november presenteras resultaten inför ESA och redan nu söker Spinlock samarbetspartners för att utveckla prototypen till en produkt.

Skiss

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, ,