Hem » Läsvärt

Läsvärt

Ett svenskt korallrev

23 maj 2010 – 06:06 Kommentarer inaktiverade för Ett svenskt korallrev

Foto:Länsstyrelsen

Säger fotbollssvamp och piprensare dig något? Kanske ett svenskt korallrev ärt lika obekant? Om du i sommar tar båten eller färjan till Kosterhavet på Västkusten har du möjlighet att få uppleva naturen där på ett nytt sätt.

Kosterhavet är det mest artrika havsområdet i Sverige med naturtyper och djur som inte förekommer någon annanstans i svenskt vatten, och är sedan september förra året första svenska marina nationalparken. Nu närmar sig den första sommarsäsongen för den nya nationalparken, och det betyder för dig som besökare nya möjligheter till organiserade utflykter, men också restriktioner för dig som kommer med egen båt som du måste hålla reda . Kustbevakningen har fått i uppdrag att bevaka nationalparken och se till att vi alla efterlever det nya regelverket som gäller, för att området skall ha chans att bli bevarat för framtiden. Norge och Sverige gör en gemensam långsiktig satsning för att bevara det marina livet i detta område genom att Norge har inrättat Ytre Vhalers nasjonalpark som ansluter direkt till Kosterhavet i norr. Den norska nationalparken invigdes samtidig med Kosterhavet i september förra året.

För att skriva ut kartor och information att ha med dig kan du använda följande länkar och sedan söka dig vidare med hjälp av ordet Kosterhavet:

www.stromstad.se

www.lansstyrelsen.se

www.naturvardsverket.se

I morgon publiceras vi ett boktips om du vill läsa mer om Kosterhavet.
Stina Jansson

,