Hem » Ombord

Ombord

Fällbar toa med påse

6 mars, 2013 – 12.39 Kommentarer inaktiverade för Fällbar toa med påse

Redaktionen fick en fråga från Rickard Åkerberg som hade en öppen snipa och ville ha en hopfällbar toalett att använda i nöd. Han hade svårt att hitta någon när han hade frågat samtliga båttillbehörsbutiker på båtmässan. Då hade endast Benn’s nappat och sagt att de skulle undersöka detta.

Vi har flera gånger skrivit om olika mindre toalettlösningar, som inte är tänkta att användas permanent, utan snarare de gånger man inte har en skärgårdsmaja eller gästhamnstoalett i närheten.

Några exempel för kommersiellt producerade produkter att tillgå. Ett första exempel är the Pett som kan beställas från England för 900 kronor + frakt.

Den på bilden ovan, Biotoi, finns att köpa i Sverige (genom tex Jordklok, 600 kr) eller beställa från england (tex Campingloo, 360 kr + frakt).

Faktum är att några minuters sökande på Google ger många olika förslag.

Men jag vill konstruera en egen i plywood (som får ett lager expoxi för att skydda mot fukt). Jag tror att man för ett par hundralappar kan skapa sin egen hopfällbara nödtoalett som man kombinerar med nedbrytbara majsstärkelsepåsar för ett system som fungerar ombord. Dessa påsar läggs sedan på komposten eller slängs i land.

Biotoi mått hopfälld: 340 x 550 x 100 mm och väger 1,9 kilo.