Hem » Läsvärt, Löpsedel, Nyheter

Läsvärt   Löpsedel   Nyheter

Farleden får vara kvar – efter båtägarnas protester

16 juli, 2016 – 08.45 Kommentarer inaktiverade för Farleden får vara kvar – efter båtägarnas protester

RamdalshamnenOxelösunds kommun beslutade att dra in den farled som leder in till Ramdalshamnen, något som Södermanlands Nyheter var först med att skriva om. Båtägarna kunde inte förstå varför och överklagade beslutet till Förvaltningsrätten. Nu har kommunen dragit tillbaka sitt beslut och istället ansökt om att få behålla leden.

Ramdalshamnen ligger på fastlandet i Oxelösund och vätter mot Jogersö. Småbåtshamnen har 400 platser och för att ta sig in passerar man sex prickar som märker ut grynnor. Det var under fredagen i förra veckan, den 8 juli, som båtägaren Bo Jender fick reda på att kommunen hade beslutat att ta bort farleden.

– Vi tyckte det var korkat. Vissa av de här grunden ligger mitt i farleden och man behöver de här prickarna.

Kommunens motivering var att farleden inte längre behövdes och Transportstyrelsen gav sitt godkännande. Det betydde i sin tur att sjömärkena skulle plockas bort efter semestern. Men båtägarna i Ramdalshamnen höll inte med. Tillsammans med några andra skrev Bo Jender ihop ett överklagande till Förvaltningsrätten. De förklarade noggrant varför varje prick behöver finnas kvar.

– Jag har själv haft båten där sedan 1976 och man är väldigt glad för den leden. Jag har lärt mig var grynnorna ligger men har flera gånger behövt hjälpa andra av grunden utanför hamnen.

Bara några dagar efter överklagandet och artikeln i Södermanlands Nyheter kom det nya beskedet – leden får vara kvar. Oxelösunds kommun har dragit tillbaka sitt första beslut och istället lämnat in en ny ansökan till Transportstyrelsen. Troligtvis kommer även den ansökan bli godkänd och det innebär både att leden finns kvar och att kommunen blir ansvarig att se efter den.

Bo Jender tror framför allt att det rörde sig om pengar när kommunen beslutade att ta bort farleden.

– Vad jag förstår var det ekonomiavdelningen som bestämde det. Ingen av politikerna visste om att leden skulle tas bort. Men det är ganska dyrt idag, det finns stränga regler och man måste sjömäta för att få sätta dit prickarna.

Sedan i vintras ägs småbåtshamnarna av det kommunala bolaget Kustbostäder och Oxelösund satsar på att vara en attraktiv båtkommun. Sett till det har Bo Jender ännu svårare att förstå hur man tänkte när man ville ta bort leden och är mycket nöjd med det nya beslutet.

– Man kan säga att vi har rättat till ett misstag.

På Kryss har tidigare skrivit om problematiken med indragna farleder: Indragen båtsportled inte typisk

Kim Nordlund
redaktion@pakryss.se

, ,