Flera djupgående segelbåtar har i år kört på grund i farleden norr om Bondökanalen. Nu ska Piteå kommun anlita dykare som ska skanna av botten och märka ut var i farleden problemen finns. Enligt sjökortet är ..." /> Farliga stenar vid Bondökanalen | På Kryss Farliga stenar vid Bondökanalen | På Kryss
Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Farliga stenar vid Bondökanalen

15 juni, 2021 – 09.28 Kommentarer inaktiverade för Farliga stenar vid Bondökanalen
Farliga stenar vid Bondökanalen

Flera djupgående segelbåtar har i år kört på grund i farleden norr om Bondökanalen. Nu ska Piteå kommun anlita dykare som ska skanna av botten och märka ut var i farleden problemen finns.

Enligt sjökortet är farleden 8 meter bred och 2,7 meter djup. En segelbåt med ett djup på drygt två meter ska därför inte ha några problem med att ta sig förbi. Men det räcker inte enligt Ulf Westerberg, ordförande i Bondö Marina. Han menar istället att stenarna måste tas upp omgående.

– Om du kör fort och det blir tvärstopp och du ramlar kan det vara farligt. Men det som framför allt kan hända är att du får skador på kölen. Det kan bli väldigt dyrt att reparera, säger han till Piteå-Tidningen.

Problem med grundstötningar i den nya farleden är inget nytt. 2018 rensades den på sten efter att det upptäckts att flera stenar missats. Båtägare har även tidigare haft grundkänningar i den nya småbåtshamnen som också blev för grund och fick muddras i efterhand.