Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Färre drunknade förra året

23 januari, 2018 – 11.16 Kommentarer inaktiverade för Färre drunknade förra året

 

Färre omkom i drunkningsolyckor och i fritidsbåtsrelaterade olyckor förra året jämfört med föregående år. Den positiva trenden kan bland annat bero på en sval sommar och tillgång till mobiltelefoner.

21 fritidsbåtsrelaterade dödsfall rapporterades under 2017. De flesta olyckor inträffade i sjöar och i hamnar. Tre av dödsolyckorna inträffade i kust- och skärgårdsfarvatten. Totalt omkom 92 personer i drunkningolyckor varav flera på isen, enligt Transportstyrelsen och Livräddningssällskapet som har sammanställt preliminär statistik för 2017.

Under året har inga dödsolyckor skett i samband med kollisioner med båtar, andra föremål eller land. Ingen har heller omkommit vid vattenskoterkörning. Av de som omkom i samband med fritidsbåtliv var samtliga utom en kvinna män.

Inom fritidsbåtlivet finns inte någon komplett sammanställning över antalet skadade personer men ett rapporteringssystem för skador inom fritidsbåtlivet är under uppbyggnad, och täcker i dag hela Västra Götaland, hela Stockholms län samt områden i inlandet. Transportstyrelsen sammanställer statistiken.

I Jämtlands län, där bland annat Sveriges femte största sjö finns, omkom inte någon av drunkning för andra året i rad. Även i Stockholms, Uppsalas, Västra Götalands, Hallands och Värmlands län minskade antalet drunkningolyckor.

Under 2017 har minst fyra personer kunnat räddas till livet sedan de hamnat i sjön men haft vattenskyddade mobiltelefoner som gjort det möjligt att kalla på hjälp. Förmodligen har ytterligare fler blivit hjälpta genom att ringa anhöriga eller vänner utan att det kommit till allmän kännedom, skriver Transporstyrelsen i sin rapport.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

 

, ,