Hem » Läsvärt, Löpsedel, Mitt På Kryss, Nya prylar/båtar, Nyheter

Läsvärt   Löpsedel   Mitt På Kryss   Nya prylar/båtar   Nyheter

Färre missnöjda med toatömning

10 mars, 2016 – 13.00 2 kommentarer

39 procent av båtägarna som är tillfrågade i Transportstyrelsens senaste båtlivsundersökning är kritiska till möjligheterna att lämna toalettavfall i fritidshamnar. Andelen är en minskning från 57 procent jämfört med förra undersökningen 2010. Men bara 22 procent tycker att möjligheterna är ganska eller mycket bra.

BåtlivsundersökningDen omfattande undersökningen, som presenterades i början av mars, grundar sig på 3594 genomförda intervjuer från i höstas och stora delar av svaren liknar resultaten från 2010.
– Men vi hade en sämre båtsommar 2015 och det syns på svaren om hur mycket båten använts, säger Markus Lagerqvist på företaget Intermetra som genomfört undersökningen.
23 procent, motsvarande 1,5 miljoner personer, av alla tillfrågade hade vistats i fritidsbåt under de senaste tolv månaderna.
Andelen är signifikant lägre än 2010, då hela 39 % svarade att de hade vistats i fritidsbåt.

Andelen båtägare (med båt menas allt från kanot till skepp) i hela befolkningen är fjorton procent, enligt undersökningen vilket är på ungefär samma nivå som vid tidigare undersökningar. De flesta av båtägarna har en båt i hushållet men femton procent har två båtar. Tre och en halv procent äger en segelbåt med ruff ”avsedd för övernattning”.

Transportstyrelsen genomförde den första stora båtlivsundersökningen 2004 och planerar att göra en ny om ytterligare fem år.

Fördelningen har gjorts så att regioner, åldersklasser och inkomstklasser där andelen båtägare bedöms vara stor också överrepresenteras i urvalet, jämfört med hela Sveriges befolkning. Därför är trettio procent av alla tillfrågade från Västkusten medan hela Sveriges inland representeras av 20 procent svarande.

Länk: Transportstyrelsens Båtlivsundersökning 2015

Redaktion
redaktion@pakryss.se

 

 

, , ,

2 kommentarer »

 • Juhani Turunen skriver:

  Hej,

  Vi är en besättning på s/y Calidris, en finsk Avance 33. Seglade igen denna sommar i den härliga Stockholms skärgård. Vi försökte tomma septitanken på Navis, men svaret var att den närmaste fungerande finns i Waxholm. Fortsatte sedan till Grinda och där var responsen, att mekanikern var på väg för att fixa trasiga toatömningen – om två dagar. Vi vill ändå en eloge åt härliga Rödlöga, där även toatömningen funkar – enkelt och effektivt!
  Vill inte smutsa ner Stockholms skärgård, det gör vi ej heller i vår skärgård Åboland.
  Seglarhälsningar,
  Astrid & Juhani
  jturunen3@gmail.com

 • Kåre Lundberg skriver:

  Toa tömmning med hjälp av sugtömmningsstationer fungerar inte för båtar med mindre fast septitank. Stationerna är för få och många svåra att använda och lägga till vid. Dassen är för närvarade det bästa alternativet för båtåkarna som vill hålla sig inom lagen. Dock tror jag att miljön blir lika påverkad oavsett du sitter på dasset eller tömmer tanken i fjorden. Det mesta vi här lämnar ifrån oss hamnar till slut i vattnet. Det behövs en radikalt bättre strukur och teknik för att förbättra situationen. Jag tror båtägarna och organisationerna omkring dem är de mest lämpade att utveckla och genomföra alt. genomdriva förändringarna i gott samarbete med övriga berörda.