Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

Färre polisanmälda båtmotorstölder

12 juli, 2015 – 10.34 Kommentarer inaktiverade för Färre polisanmälda båtmotorstölder
Båtmotorstölder

Diagrammet visar antalet polisanmälda båtmotorstölder under första kvartalet 2015 och 2014 fördelat på polisområde.

Under 2015 har det polisanmälts 827 stulna båtmotorer i Sverige. Detta är en minskning jämfört med samma period förra året då det polisanmäldes 1001 motorer. Det visar den senaste båtmotorstatistiken.

I år har det polisanmälts stulna 827 båtmotorer, en minskning med 174 motorer jämfört med samma period 2014 då det polisanmäldes 1001 båtmotorer.

– Stor del av de polisanmälda motorerna är mellanmotorer, alltså motorer med 40-80 hästkrafter, säger utredare Carina Birking på Larmtjänst.

I region Stockholm har det polisanmälts 281 stulna motorer vilket är 39 färre än samma period 2014. I region Väst har det polisanmält 183 motorer, 43 färre än samma period 2014.

En bidragande orsak till minskningen är Båtsamverkan, en brottsförebyggande åtgärd med samma koncept som Grannsamverkan.

– Idag är ungefär 110 klubbar anslutna till Båtsamverkan och vi ser att stölderna minskat markant på de klubbar som anslutit sig, säger Carina Birking.

Båtsamverkan har en Facebooksida som allt fler personer använder sig av. Där publicerar Polisen information om stölder, söker ägare till återfunnet stöldgods samt varnar om något område har varit extra stöldutsatt. I helgen hittade Polisen en stulen Uttern S64 på Tjörn samt som en person kunde gripas tack vare ett tips som inkom från en person som kände igen den stulna båten från Facebooksidan. Nyligen publicerades även information om två återfunna båtmotorer där Polisen genom Facebooksidan sökte ägarna. En av båtägarna blev uppringd av en äldre dam som berättade att hennes barnbarn läst på sidan att man hittat stulna motorer i närområdet och att den ena såg ut att tillhöra mannens båt.

–  Mannen åkte för att kontrollera sin båt och kunde konstatera att motorn var borta, säger Thomas Andersson regional samordnare för Båtsamverkan i Region Väst.

redaktion@pakryss.se

, ,