Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

Färre sjöräddningsinsatser under 2014

2 februari, 2015 – 08.59 Kommentarer inaktiverade för Färre sjöräddningsinsatser under 2014

Sjöräddning2Antalet sjöräddningsfall minskade under förra året jämfört med året innan, från 950 till 885 insatser. De flesta av dessa, drygt 600, gällde fritidsbåtar. Den vanligaste larmorsaken bland dessa var maskin- eller propellerhaveri, följt av grundstötning.

Precis som tidigare år är larmen flest under juli, då många fritidsbåtar rör sig i de svenska skärgårdarna. Under juli förra året ledde 205 larm från fritidsbåtar till insats, vilket är en minskning från 238 larm under samma månad året innan.

Samtidigt konstaterar Sjöräddningssällskapet att de förebyggande utryckningarna har blivit fler, trots att antalet sjöräddningsfall alltså har minskat.

– Våra frivilliga sjöräddare har trots detta haft ungefär lika mycket att göra som tidigare år. Det beror på att antalet medlemsärenden ökar, fler hör av sig till oss innan läget utvecklas till att bli akut, säger Emma Forseth på Sjöräddningssällskapet.

– Fler förebyggande utryckningar ser vi som något mycket positivt, då det ökar sjösäkerheten.

För att en incident på sjön ska klassas som en statlig sjöräddningstjänst måste det finnas fara för liv. Många fritidsbåtincidenter, exempelvis grundstötningar med endast materiella skador, är därför inte med i statistiken.

– Det är viktigt att planera innan man ger sig ut på sjön. Gör en färdplan, meddela någon i land om dina planer och håll koll på vädret, säger Annika Vestergård, chef för Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral.

– Stanna hemma om det till exempel ska bli åska och regn. Är du redan till sjöss kan du söka lä eller närmaste hamn. Och använd alltid flytväst.

Kim Nordlund
redaktion@pakryss.se

,