Hem » Läsvärt, Nyheter, Ombord

Läsvärt   Nyheter   Ombord

Film: första skolfartyget med kvinnliga elever

28 mars, 2017 – 08.10 Kommentarer inaktiverade för Film: första skolfartyget med kvinnliga elever

”En revelj som jagar upp en koloni moderna sjöjungfrur!” Så beskriver Gunnar Skoglund väckningen ombord på det första svenska skolfartyget med enbart kvinnliga elever som seglade första gången för 84 år sedan.

I en kortfilm från 1935, Flickor på däck, uppmärksammas dåvarande Svenska Seglarskolans verksamhet med utbildning av flickor. Ombord på Falken, som lånats av Flottan, får man följa verksamheten en dag ombord. Att kvinnor tog över befattningarna på ett fartyg väckte stor uppmärksamhet när kursen hölls första gången 1933. Svensk Filmindustri, SF, producerade filmen och Gunnar Skoglund kommenterar med ett manus tydligt märkt av tiden, men med uppmuntrande ord för initiativet. Bilderna talar sitt tydliga språk att tjejerna klarar det som många inte trodde var möjligt.

Tandborstning med Östersjön som handfat. BILD: Svensk Filmindustri

Tandborstning med Östersjön som handfat. BILD: Svensk Filmindustri

Gunnar Skoglund sammanfattar sitt intryck med att kalla det speciella fartyget för ”denna härligt uppochnervända värld!”
Stiftelsen Svenska Seglarskolan drev verksamhet i Karlskrona under 1930-talet och verkade för ”ungdomens uppfostran och förberedande utbildning i sjömanskap”. Verksamhetens upplägg med en kombination av större segelfartyg och mindre segelbåtar i utbildningen var en förebild för Svenska Kryssarklubbens Seglarskola som startades på 1950-talet.

BILD: Svensk Filmindustr

BILD: Svensk Filmindustri

VIDEO: Flickor på däck [Filmarkivet.se]

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

,