Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Fingal: förberedelser

18 januari 2012 – 01:10 En kommentar

I Sjöhistoriskas källare

I källaren på Sjöhistoriska museet på Gärdet finns en mängd bilder och ritningar på båtar. Bara från Knud H. Reimers finns 25 stora liggande arkivlådor innehållande tusentals ritningar. Jag fick en stor mapp märkt Ritning: Fingal, Fin-Gal, Fingal III, Falstaff havskryssare” med ett trettiotal ritningar och i botten låg det två transparenta smörpapper med tunna blyertslinjer som skulle kunna vara en mycket rudimentär spantruta. Jag både fotograferade av och gjorde ett par kopior för att kunna skicka till 3D specialisten Claes på  Lundstrom Design. På en av kopiorna fyllde jag i linjerna för att det skulle synas bättre (se bild härintill).

Troligen en Falstaff havskryssare

Det visade sig dock inte vara en Fingal, utan kanske troligare den Falstaff som nämns i arkivmappens namn, och som är 40 centimeter bredare.

Möjligen får jag åka tillbaka till arkivet för att gräva vidare, eller så får vi approximera linjerna eftersom det inte är viktigt att det blir exakt rätt – det ska mer visa idéer och göra det möjligt att få in förslag från andra som kan ha de kunskaper som jag i stort sett saknar.

Jag cyklade sedan ner till Nya Djurgårdsvarvet för att försöka få fram ett besked om när båten skulle kunna komma upp och om jag kan ställa ett verktygsskåp inne i lokalen.

Jag passade också på att pumpa ut cirka 8 liter vatten ur kölskarpen (regn) och skruvade loss några hyllor, men jag tror att nästa steg i helgen blir att gå på delar med tigersågen som inte ska sparas (ett pentry finns till skänks om någon vill skruva ut det). Med hjälp av ett billigt måttband fick jag också några mått på överbyggnaden (1,5 meter), luckan (0,5 m) och den blivande ståhöjden (1,53 m) bland annat. Det kommer inte bli en jättestor kajuta, inte ens plats att kunna svinga en död katt …

Tid: ca 3 timmar
Inköp: 0 kronor

En kommentar »

  • Thomas Frisk skriver:

    Hejsan!

    Min morfar inredde själv en Fingal på sin tid. Sedan byggde han också en liten modell som hänger på väggen hos mormor tror jag. Morfar är borta, men möjligen finns det lite ritningar hos mormor. Ska jag kolla med henne?

    Mvh Thomas F
    Ingarö