Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Fiskare död efter kollision med Volvo Ocean Race-båt

22 januari, 2018 – 09.46 Kommentarer inaktiverade för Fiskare död efter kollision med Volvo Ocean Race-båt

I mörkret på väg in mot Hongkongs hamn krockade den dansk-amerikanska båten Vestas med en fiskebåt natten till söndag. Fiskebåtens skeppare omkom och ytterligare en dödsolycka med en fiskebåt inblandad ägde rum söder om Hongkong under helgen.

Dödsolyckan inträffade på finalen mot målet i Hongkong strax efter klockan ett lokal tid. Cirka trettio sjömil innan mållinjen, vid Waglan Island, kolliderade Vestas-båten med fiskebåten. Varken polis eller tävlingsorganisationen har redovisat närmare omständigheter kring olyckan. Det är också okänt om fiskebåten var utrustad med lanternor eller sändande ais.
”Den andra båten skadades avsevärt och sjönk efter händelsen”, säger Phil Lawrence, tävlingsansvarig för Volvo Ocean Race, i ett pressmeddelande och fortsätter:
”Tio personer var ombord och alla tio kunde räddas ur vattnet, men tragiskt nog dödförklarades en person.”

Hongkongs hamn hör till världens mest trafikerade och utöver handelsfartygen är över 18000 båtar registrerade i Hongkong. Fiskefartygen är inte alltid utrustade med lagenliga lanternor och många saknar sändande ais. Under helgen omkom en kvinna efter en kollision mellan en fiskebåt och ett lastfartyg i en helt annan olycka öster om tragedin med Vestasbåten, enligt South China Morning Post.

Vestas-besättningen kallade på hjälp till båten som de kolliderat med och avbröt tävlingen för att hjälpa till i räddningsarbetet. Nio ur besättningen från den sjunkande båten blev upplockade av ett tredje fartyg. Fiskebåtens ägare och skeppare återfanns av Vestas besättning och togs ombord. Mannen, som var i 50-årsåldrn fördes mot sjukhus med helikopter men dödförklarades på väg till sjukhus. Den omkomne var hemmahörande på Kinas fastland.

VOR 65:an Vestas skadades i fören, men kunde ta sig in till Hongkong utan assistans. Bild: Polisen Hongkong

VOR 65:an Vestas skadades i fören, men kunde ta sig in till Hongkong utan assistans. Bild: Polisen Hongkong

Ett par andra Volvo Ocean Race-båtar var i närheten, Dong Feng och Akzo Nobel. Dong Feng erbjöd sig att hjälpa till, men uppmanades av Vestas och tävlingsledningen att inte assistera. Något senare när Akzo Nobel närmade sig olyckplatsen uppmanades den båten att avvakta intill olycksplatsen, men fortsatte när hjälpen inte behövdes.

Ingen på Vestas skadades, men båten måste repareras.

Både Vestas och tävlingsledningen har uttryckt sin sorg efter dödsolyckan

Det är enligt VOR:s regler möjligt att ansöka om olika typer av åtgärder för att kompensera för förlorad tid i samband med en olycka i själva tävlingen.

Sun Hung Kai / Scallywag var först i mål i Hongkong och Mapfre leder Volvo Ocean Race totalt. Ende svensk i Volvo Ocean Race är Martin Strömberg som kommer till båtmässan i Göteborg den 3 februari.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

,