Hem » Ombord

Ombord

Tips & trix: Fixa matta fribord

1 april 2010 – 10:52 En kommentar

Bilrekonditionerarnas polermedel återskapar effektivt glansen på kritade och matta gelcoatytor.

Från amerikanska 3M kommer Perfect-it III, som är en serie polermedel avsedda att avlägsna repor i billacker. De används av många professionella bilrekonditioneringsfirmor. 3M har också en serie båtvårdsprodukter, men Perfect-it III har slagit dessa i mina tester, framförallt när man maskinpolerar. En fördel är att medlet lämnar minimalt med stänk och inget polerdamm. Dessutom innehåller det smörjmedel som gör att det inte hugger vid polering, vilket kan vara ett problem med andra poler- & rubbingmedel när man använder polermaskin.

Är skrovet riktigt matt kan man med fördel vattenslipa ytan med mycket fint våtslippapper, till exempel 800-2 000 korn. Använd därefter Fast Cut Plus (med den gröna korken) tillsammans med en stor lammullsrondell, som effektivt polerar bort reporna och ger bra grundglans. Sedan kan man gå efter med vanliga polermedel.

Mina tester har visat att man kan få en mycket bra glans med bara 3M Perfect-it III Fast Cut Plus och en stor lammullshätta (diameter 160-200 mm) monterad på en lågvarvig (800-1 000 rpm) polermaskin av vinkelslipsmodell. Tänk på att lammullshättorna faktiskt polerar/slipar mer än skumplastrondeller. Använd gärna rondeller och hättor med avrundade eller uppvikta kanter, så slipper du polerrosor. Välj bra grejor, så blir jobbet lättare. Min erfarenhet är att Flex och Meguiars, Cut N’ Shine och Soft Buff skumrondeller fungerar bra för jobbet. Den polerade ytan bör slutligen skyddas mot solljus med ett bra båtvax eller lackförseglingsmedel. 

Priser

3M Perfect-it III Fast Cut Plus ca 350 kr (1 liter)

Lammullshätta, proffsmodell med kardborrsfäste ca 220-300 kr

Skumrondell, proffsmodell med kardborrsfäste ca 200-250 kr

Polermaskin, proffsmodell ca 3 000-4 000 kr

Inköpsställen

Polermedel och polerrondeller samt lammullshättor hittar du hos bilrekonditioneringsföretag.

 

Lasse Lundbladh

En kommentar »

  • Gunther skriver:

    Jättebra beskrivning från 3M polermedel och hur man ska använder denna!
    Jag har den inte själv prövat, men den ska kommer också i min hyllan.