Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

Fjärde sträckan i Volvo Ocean Race avgjord

1 mars, 2015 – 14.48 Kommentarer inaktiverade för Fjärde sträckan i Volvo Ocean Race avgjord
Bild: Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean Race

Bild: Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean Race

Martin Strömbergs Dongfeng Race Team tog hem sin fjärde raka pallplats i den fjärde etappen av Volvo Ocean Race från Sanya till Auckland. Efter tre veckor på havet skilde endast åtta minuter mellan de tre första båtarna och spanska MAPFRE var först över mållinjen.

– Det är surt att missa förstaplatsen men vi är nöjda efter den här tuffa etappen, säger Martin Strömberg.

Spurten till Auckland är den jämnaste avslutningen hittills i Volvo Ocean Race 2014-15. De senaste dagarna har MAPFRE, Abu Dhabi Ocean Racing och Dongfeng Race Team legat hack i häl när de närmat sig Nya Zeeland.

MAPFRE lyckades ta ledningen på fredagseftermiddagen under en serie manövrar utanför den Nya Zeeländska nordöstkusten. De hittade mer vind längre från land och lyckades sedan behålla ett litet övertag fram till mål. Efter att ha seglat över 5500 sjömil sedan starten skiljde det mindre än en sjömil mellan båtarna över mållinjen.

– Det är fantastiskt att komma först till Auckland för det har varit en jobbig etapp och en ännu tuffare slutspurt, säger MAPFREs skeppare Xabi Fernández.

Abu Dhabi Ocean Racing tog hem andraplatsen och fick jobba hårt för att hålla Dongfeng Race Team bakom sig.

Martin Strömbergs lag har haft en svängig etapp och låg sist halvvägs till Auckland. Efter en mäktig comeback hade de ledningen för två dagar sedan men tappade två placeringar när de fastnade i ett vindlöst område under ett stort moln.

– Det är den mest utmanande etappen vi gjort hittills, säger Martin Strömberg. De första tio dagarna var det vatten som forsade över däck hela tiden och det är slitigt. Vi hade det länge ganska jobbigt ombord och det kändes som att mycket gick emot oss men vi lyckades vända det till något positivt. Vi tog oss tillbaks till toppen, det känns fantastiskt och vi vet att vi har bra fart i båten.

Abu Dhabi Ocean Racing ligger nu på samma poäng som Dongfeng Race Team i toppen av den totala poängställningen efter fyra etapper. Men Abu Dhabi har en fördel av ett bättre resultat i den senaste delsträckan och har därför tagit ledningen.

Team Alvimedica (USA/TUR) nådde Auckland en dryg timma efter tättrion och svenskbåten Team SCA och nederländska Team Brunel väntas gå i mål under  eftermiddagen (svensk tid).

redaktion@pakryss.se

,