Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Flaskpost hittad efter sjutton år

27 mars, 2018 – 10.55 Kommentarer inaktiverade för Flaskpost hittad efter sjutton år

Sommaren 2001 skrev syskonen My och Viktor en flaskpost och postade från farfars båt i Bohuslän. Nu har de fått svar.

Hallå My Castlen Rist! Hur gick det till med flaskposten den där sommaren för sjutton år sen?
– Vår familj seglade mycket när jag växte upp. Vi brukade låna min farfar Bengt-Åkes båt Gladius, en Hallberg-Rassy Monsun 31 som han ägt sedan 70-talet. Sommaren 2001 seglade vi västkusten upp från Malmö. Jag var elva år och min lillebror nio. Någonstans i den bohuslänska skärgården skrev vi en flaskpost. Vi hoppades på ett snabbt svar, men det kom aldrig. Men så för några veckor sedan, sjutton år senare, fick jag ett meddelande på Facebook.

Vad stod det i meddelandet?
– En person vid namn Linnea hade hittat flaskan i Skärhamns hamn. Hon skrev att det var tur att framtiden var här, och att Facebook fanns, så hon kunde hitta oss där. Hon hoppades vi hade haft en fin seglats hem till Malmö sommaren 2001.

FlaskpostHur kändes det?
– Jätteroligt! Ska jag vara ärlig har jag bara ett svagt minne av det hela. När jag nu ser brevet ser jag att det är pappas handstil. Jag och Viktor dikterade nog vad som skulle stå. Om man tänker efter är det helt otroligt att den har legat i vattnet i hela sjutton år, att inte flaskan gått sönder eller sjunkit. Och att någon till slut hittade den och hörde av sig.

Hur är det med seglingsintresset i dag?
– Jag och min bror fick ta över Gladius från farfar så sent som förra sommaren. Den ligger i Limhamns småbåtshamn. Farfar har haft ett stort båtintresse hela livet och han är mest känd som just Gladius här i Malmö. När vi var små ordnade han så vi fick segla optimistjollar. Jag och Viktor seglade vår första tur själva med Gladius förra sommaren, upp längs västkusten. I sommar blir det fler utflykter. Jag känner mig väldigt fri ute på havet. Sen att ha ett projekt tillsammans med sin bror är väldigt fint.

Kommer du skicka mer flaskpost framöver?
– Absolut! Vi skickar nog en och annan flaskpost från Gladius i sommar, nu när vi vet att det fungerar.

(För den som vill veta hur farfar Gladius, och hans båtar, fick sitt namn kan läsa På Kryss nr 3, 2017.)

Adam Holmberg
redaktion@pakryss.se

,

Ingen kommentar »

1 Pingbacks »