Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

Flest drunknade på hela 2000-talet

4 juli, 2016 – 09.11 En kommentar

Drunkning16 personer omkom genom drunkning under juni i år. Det visar Svenska Livräddningssällskapets preliminära sammanställning över omkomna genom drunkning. Totalt har 61 personer omkommit genom drunkning under året. Det är den högsta siffran under årets första sex månader på hela 2000-talet.

Motsvarade siffror förra året var 17 personer under juni månad och 40 personer under hela 2015. Och 61 personer är det högsta antalet drunknade under årets första sex månader på hela 2000-talet. 2003 var det år då näst flest omkom, 60 personer.

Redan i maj månad varnade Svenska Livräddningssällskapet för att nästan dubbelt så många människor hade omkommit genom drunkning under årets fem första månader. Fram till den sista maj hade 45 personer omkommit. Motsvarande siffra för 2015 var 23 personer.

Fram till och med maj månad omkom sex av dessa personer i fritidsbåtsolyckor. Det är ovanligt många för att vara så tidigt på året. En möjlig förklaring är att det under våren varit en del perioder med varmt och vackert väder samtidigt som det fortfarande varit nästan vinterkyla i vattnet.

Transportstyrelsen och Svenska Livräddningssällskapet har genom analyser av dödsolyckor gjort en skattning som visar att sex av tio som drunknade i fritidsbåtsolyckor och inte hade flytväst skulle ha kunnat överleva om de använt flytväst. Ytterligare några hade överlevt om de hade haft möjlighet att larma då de flöt i vattnet.

Många länder har infört lag på flytväst i fritidsbåtar. Bland de nordiska länderna är Sverige ensam att inte ha ett sådant krav. Inställningen bland allmänheten i Sverige till att införa krav på flytväst i fritidsbåtar är överlag positiv. Nära 7 av 10 är mycket eller ganska positiva till flytvästkrav i Sverige enligt en undersökning som Transportstyrelsen låtit göra.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, , ,

En kommentar »

  • Gustaf Eklöf skriver:

    Jag skulle vilja se en fördelning mellan fritidsbåtar typ öppna båtar där olyckan kantänka har uppstått vid fiske relativt de fritidsbåtar som typ Kryssarklubbare representerar.
    Dessutom skulle det vara spännande att veta simkunnighet hos de som drunknar.