Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

Flodvåg nådde andra sidan Stilla Havet

16 mars, 2011 – 11.58 Kommentarer inaktiverade för Flodvåg nådde andra sidan Stilla Havet

Klicka för att se videon på Youtube

Tsunamin i Japan dominerar i dagarna nyhetsmedia och det är en katastrof för både landet och i förlängningen kommer vi nog alla att märka av efterverkningarna.

Intressant för oss som gillar att segla på haven är att en Tsunami kan rulla flera varv runt jorden, så länge det inte är något land i vägen. Det fick några båtägare i Kalifornien erfara några timmar efter jordbävningen i Japan.

En Tsunami bli egentligen inte farlig förrän den når grunt vatten. Vågen innehåller mycket energi, även om den ofta inte är så hög, att den krossar mycket i sin väg. I videon är vågorna mindre än en meter, men ställer till stor förstörelse i marinan i den smala flodarmen.

Ute till havs, eller på djupt vatten, märks inte vågen så mycket – jag har själv upplevt att 3-4 vågor passerat under båten i Söderhavet 1999. De upplevde jag bara som extrastora vågor som rullade in under båten och sedan försvann vidare. En våg som ett halvt dygn senare dödade flera hundra personer på Papua Nya Guinea, visade det sedan när jag fick nyheterna i land.

Långseglaren Jerk Oldenburg var ankrad i Nai Harnviken på Phuket under den stora Tsunamikatastrofen 2004 och märkte inte av så mycket heller, trots att djupet där han låg var under 15 meter.

//Micke